İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Brezilya’nın Afrika’daki Varlığı

Klasik dünyada yabancı yatırımcıların bir ülkedeki faaliyetleri ağırlıklı olarak altyapı, enerji, madencilik ve imalat alanında olup, günümüzde buna teknoloji sektörü de eklenmiştir.

Bu yatırım girişimleri ekonomik ve siyasi faaliyetler tarafından belirlenmektedir. Ancak tüm bunları günlük politikalarla anlamaya çalışmak, sağlıklı stratejilerin ortaya çıkmasını sağlayamaz.

Dolayısıyla Afrika söz konusu olduğunda, olayları hep sömürgecilik mantığı ile değerlendirmeliyiz. Afrika’nın genç nüfusunun altyapı çalışmalarında nasıl kullanıldığını objektif olarak görmemiz gerekiyor.

Hatta bu konuda önümüzdeki aylarda sizleri çok şaşırtacak kapsamlı bir çalışmanın özetini sizlerle paylaşacağım.

Aslında Afrika’ya refahın gelmediğini, tam tersi köleliğe gidişin hızlandığını göreceğiz.

Şimdi asıl konumuza dönelim…

Orta Afrika Ormanları Komisyonu (COMIFAC) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2012 yılından bu yana Afrika’daki tropikal ormanları gözlemliyor. Bu amaçla Afrika Kalkınma Bankası üzerinden İngiltere ve Norveç hükümetlerinin desteği ile bir fon kuruldu. Ancak bu fon, yaklaşık 13 yıldan bu yana gerçek işlevini gösteremedi.

Orta Afrika Ormanlarında bulunan madenler nedeniyle bazı sermaye odaklarının politikaları bu bölgede bulunan Afrika Ülkelerini ciddi anlamda rahatsız etmektedir.

Her şeyden önemlisi ise, şu anda Afrika’da bu ormanların tahrip edilmesine istekli olan hiçbir siyasi lider yok.

Şahsi görüşüm!

Sahra Altı Afrika’nın siyasi liderleri fırsat buldukça neredeyse tamamı, milli politikalarla kendi ülkelerini yönetmeye çalışıyorlar.

Yine ileride bir başka makalede Senegal, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Tanzanya ile ilgili araştırmalarımız yayınlandığında bunları açıkça göreceğiz.

Tropikal ormanı bulunan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde karayollarının ve demiryollarının Çin tarafından inşası, silah alımının Rusya’dan gerçekleştirilmesi veya Orta Afrika Cumhuriyeti’nde karayolları ve ulaşım politikalarını Rusya’nın belirliyor olmasından hoşnut oldukları anlamına gelmez.

  • Orta Afrika Orman Komisyonu’nun 10 üyesi Burundi, Kamerun, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvador Ginesi, Gabon, Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, São Tomé ve Príncipe çevreyi korumak için Brezilya ile işbirliğine gidecektir.
  • Hatta ve hatta bu ülkeler orta vadede bir yatırım bankası kurmayı başaracak ve bu yatırım bankasının öncüsü de Brezilya olacaktır.

Bu işbirliğini önemli kılacak asıl şeylerden birisi ise; Brezilya, Amazon Ormanlarındaki altyapı çalışmalarında tecrübeli bir ülke ve Afrika ülkeleri de bunu görüyor.

Brezilya’nın eski devlet başkanı Bolsonaro, Amazon Ormanlarını katletmek üzerine politika geliştirmişti.

Ancak İşçi Partisi lideri Lula da Silva 30 Ekim 2022 seçimlerini kazanmak için yürüttüğü kampanyasında Amazon Ormanlarını korumak için söz vermişti. Hatta 2003 -2011 yılları arasındaki Devlet Başkanlığı döneminde de Amazon Ormanlarının en güçlü savunucusu olmuştur.

Bütün bunlar Tropikal Ormanları bulunan Afrika ülkeleri tarafından ikna edici görülmektedir.

Nitekim bu ülkelerdeki altyapı yatırımları için Brezilya firmaları artık zaman zaman davet edilmeye başlanmıştır.  

Örneğin Angola’da ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Brezilya’ya karşı ciddi bir sempati bulunmaktadır. Brezilya ile Orta Afrika Orman Komisyonunun üye devletleri, Lula da Silva tekrar Devlet Başkanı olarak seçildiğinde dünyada ilk kutlayan ülkelerin başında onlar gelmektedir.

  • Hem bu ülkeler hem de diğer bazı Afrika ülkelerinin Brezilya’ya ılımlı yaklaşmalarının en önemli nedenlerinden bir diğeri ise, Brezilya’nın sömürgecilik mantığının olmamasıdır.

Brezilya’da çok ciddi yolsuzlukların olması, onların sömürgecilik anlayışının olduğu anlamına gelmez.

Eğer dikkat edecek olursak sömürgecilik politikası uygulayan ülkelerin hiçbirinde yolsuzluk en büyük sorun değildir.

Başka ülkelerde altyapı ve madencilik faaliyeti yürüten Brezilya ile eşdeğer yaklaşımları olan ülkelerin başında Türkiye, Polonya, Meksika, Hindistan ilk akla gelen ülkeler. Ancak Hindistan bazı alanlarda ayrışmaktadır.

  • Orta vadede Afrika’da tropikal ormanları bulunan ülkelerin Brezilya’nın öncülüğünde kuracağı Yatırım Bankası, Afrika’daki altyapı çalışmalarında sömürgeciliğe tepki olarak önemli başarılar elde edecektir.

Nitekim bu çalışmaları Brezilya’nın politikalarına uygun ülkelerin de takip etmesi gerekir.

Afrika için gerekli olan şey; sömürgecilik politikası olmayan ülkelerin faaliyetleri olacaktır.

Vedat ÖZKAN İnşa Etme Kültürü – İnşaat Kuruluşlarında ve Şantiyelerde İnsan Davranışları Kitabının Yazarı

Yazar Vedat ÖZKAN‘ın Önceki Yazıları

Angola’nın Çin Ziyareti ve Türkiye Angola’yı Neden Önemsemeli? Okumak İçin
Toplumsal Ayaklanmalarda Şantiye İşçisinin Oynayacağı Rol ve Etki Okumak İçin
Şantiyelerde İş Bulmak!… Okumak İçin
Şantiyelerde Etik & Ahlâk Okumak İçin
Şantiyelerde Din, Irk ve Cinsellik Okumak İçin
Şantiye Patolojisi Okumak İçin
Şantiyecinin El Kitabı Okumak İçin
Türkiye’nin Yurtdışı İnşaat Politikaları Okumak İçin
İdeal Şantiye Yönetimi Okumak İçin
Gerçek Yaşamdan Alıntı: İki Mühendisin Hikâyesi Okumak İçin
Şantiye İşçisi Okumak İçin
Şantiye Odaklı İnsan Kaynakları ve Liyakati Savunmanın Gereksizliği Üzerine Düşünceler Okumak İçin
İnsan Davranışlarının Şantiyelerde Keşfi Okumak İçin
İnşaatın İşverenini Bir de Böyle Değerlendirelim! Okumak İçin

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.