İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

İnşaat, 3. Çeyrekte ekonomik büyümenin anahtarı olacak

TÜRKİYE HAZIR BETON BİRLİĞİ HAZIR BETON ENDEKSİ EYLÜL AYI RAPORU
 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. Hazır beton, inşaat sektörünün en temel girdilerinden biridir. Aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanıldığı için hazırladığımız Hazır Beton Endeksi, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir. Her ay Türkiye genelinde beton üreticisi firmalar ile gerçekleştirilen anket çalışması neticesinde 4 farklı endeks türetilmektedir:

  • Hazır Beton Faaliyet Endeksi: Hazır beton firmalarının, geçmiş bir aylık faaliyetlerinin neticelerini ortaya koyan endeks.
  • Hazır Beton Güven Endeksi: Hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesini ortaya koyan endeks.
  • Hazır Beton Beklenti Endeksi: Hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentileri ortaya koyan endeks.
  • Hazır Beton Endeksi: Yukarıda yer verilen alt endekslerin tümünü içeren bileşik endekstir.

Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 9 soru sorulmuştur. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanmaktadır. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılmaktadır.

EYLÜL AYI ENDEKS SONUÇLARI
 
Grafik 1: Endeks Değerleri

Yukarıdaki Grafik 1’de 3 alt endeks ve bu alt endekslerden türetilen Hazır Beton Endeksi değerleri görülmektedir. Eylül ayı ile birlikte 4 aydır inşaat sektörü yükseliş trendini korumaktadır. Konut kredi faizindeki yükselme ile birlikte konuta olan talep görece azalmıştır. Devam eden inşaatlar ise hızlanmıştır. Bu gelişmelerle birlikte beklenti düzeyi eşik değerin üzerinde kalmaya devam etmiştir. Faaliyetteki yükseliş ile birlikte Güven Endeksi’nin de artarak eşik değere yaklaşmış olması umut vericidir.

Grafik 2: Endeks Değerlerindeki Değişim

(Önceki Yılın Aynı Ayına Göre, %)


Yukarıdaki Grafik 2’de, eylül ayı endeks değerlerinin, bir önceki yılın aynı ayına göre (2019 eylül) değişim oranları yüzdesel olarak gösterilmiştir. 

Grafikten görüleceği üzere bütün endekslerde ve dolayısıyla inşaat sektöründe geçen yıla kıyasla olumlu bir tablo söz konusudur. Endeksler içerisinde en büyük artışın Güven Endeksi’nde gerçekleştiği görülmektedir. Faaliyet Endeksi’ndeki yükseliş ile birlikte geçen yıla kıyasla tablo olumludur. Önümüzdeki döneme ilişkin beklenti hâlen yüksektir.

Eylül ayı ile birlikte 4 aydır inşaatta yaşanan gelişme yalnızca sektör için değil Türkiye ekonomisinin geneli açısından önem arz etmektedir. Temmuz ayında ilk kez konut kredisi kullananların sayısı 100 bin kişiye ulaşarak rekor kırmıştı. Buna bağlı olarak temmuzda 229 bin konut satışı gerçekleşirken ağustosta 170 bin, eylülde 136 bin olmuştur. Yılın ilk dokuz ayındaki konut satışları bir önceki yıla göre %34, aynı dönemdeki ipotekli konut satışları %170 artmıştır.

Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde yani 3. çeyrekte ekonominin toparlanmasına imkân tanıyan makro konjonktür ile birlikte inşaat sektörü Türkiye ekonomisinin büyümesinde itici güç olmuştur. TÜİK tarafından 3. Çeyrek büyüme rakamları kasım sonunda açıklandığında inşaat sektörünün büyümede diğer sektörlerin açık ara önünde gittiği görülecektir. İnşaat sektörü barındırdığı potansiyeli, 200’den fazla alt sektörü ve 2 milyona yakın kişiye istihdam sağlayan ekosistemi ile her zaman olduğu gibi Türkiye ekonomisinin lokomotifidir.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.