İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Mitsubishi Electric’den Sera Gazı ve Su Çevrimi Gözlemi

Mitsubishi Electric Sera Gazı ve Su Çevrimi Gözlemi için GOSAT-GW Uydusu Geliştirme Sürecine Başladı

İklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerin önlenmesi konusunda bilimsel gelişmelere katkı sunacak

Mitsubishi Electric Corporation, Japon Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA) tarafından GOSAT serisinin üçüncüsü olan Dünya Sera Gazı ve Su Çevrimi Gözlem Uydusu’nun (GOSAT-GW) yüklenicisi olarak seçildiğini ve geliştirme faaliyetlerine başladığını duyurdu. Mitsubishi Electric, Japonya Çevre Bakanlığı ve Ulusal Çevre Çalışmaları Enstitüsü için sera gazı gözlemi, JAXA içinse su çevrimi gözlemi yapacak olan GOSAT-GW uydusuyla küresel ısınma ve iklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerin önlenmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. GOSAT-GW, iklim değişikliğinin daha hassas tahmin edilmesini sağlayarak bilimsel ve teknolojik metotları bir sonraki aşamaya taşıyacak.

Öne Çıkan Özellikler

Küresel sera gazı yoğunluğunu hassas gözlemek için yeni sensörler

GOSAT-GW, sera gazı salımının daha net bir şekilde tahmin edilmesi amacıyla geniş bir alanda ve yüksek bir hassasiyet düzeyinde karbondioksit ve metan gibi sera gazlarının yoğunluğunun gözlenmesi için Toplam Antropojenik ve Doğal Emisyon Haritalayıcı SpectrOmeter-3 (TANSO-3) adı verilen bir sensöre sahip. TANSO-3’ün küresel gözlem modu, dünya üzerindeki geniş alanları kesintisiz olarak kapsayacak ve önceki modellere göre daha fazla gözlem noktası sağlayacak. Daha önce fırlatılan GOSAT-2’ye (“Ibuki-2”) göre üç kat daha yüksek uzamsal çözünürlüğe sahip detaylı bir gözlem moduna sahip olan TANSO-3, sera gazlarının daha hassas bir şekilde gözlenebilmesine imkân tanıyacak.

Daha iyi bir su çevrimi ve meteorolojik izleme için arttırılmış jeofiziksel miktar gözlemi

GOSAT-GW dünyanın kara, deniz yüzeyi ve atmosferdeki suyun jeofiziksel miktarlarını tahmin edecek yeni Gelişmiş Mikrodalga Tarama Radyometresi 3 (AMSR3) ile donatılacak. AMSR3; yağış, su buharı, deniz buzu ve deniz yüzeyi sıcaklıkları gibi hidro-jeofiziksel koşulların daha doğru tahmini için önceki uydulara göre daha fazla sayıda frekans bantları kullanacak. Gözlemlerden elde edilen verilerin, meteorolojik kuruluşların tayfun, şiddetli yağmur ve diğer iklim koşullarının tahmin isabetliliğini artırması bekleniyor. Ayrıca iklim değişikliğinin su çevrimi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi için ayrıntılı bilgiler sunacak GOSAT-GW, iklim değişikliğinin günlük yaşam üzerindeki etkilerini belirleme ve gerekli karşı tedbirleri hazırlama çabalarına da katkıda bulunacak.

GOSAT-GW’ye Genel Bakış

Fırlatma Tarihi1 Nisan 2023’te başlayacak olan Japon mali yılında
Yörünge TürüGüneş uyumlu
KiloYaklaşık 2.600 kg
Misyon Süresi7 yıl
Misyon HedefleriSera Gazı ve su çevrimi gözlemleriyle felaketlerin önlenmesine katkı sunma Küresel ısınma ve iklim değişikliğine ilişkin bilimsel tahminlerin kalitesini artırmak

GOSAT Hakkında

Küresel ısınmayla mücadelede daha etkili tedbirler geliştirmek amacıyla karbondioksit ve metan gibi sera gazlarının konsantrasyonlarını ve su çevrimini uzaydan takip etmek amacıyla hayata geçirilen GOSAT-GW, Japonya Çevre Bakanlığı, NIES ve JAXA’nın ortak bir projesidir. GOSAT-GW, GOSAT projesinin üçüncü ve en yeni uydusudur. İlk iki proje olan GOSAT (“Ibuki”) ve GOSAT-2 (“Ibuki-2″) sırasıyla 2009 ve 2018 yıllarında uzaya fırlatılmıştı. Küresel ölçekte sera gazlarının gözlenmesine adanmış dünyanın ilk uydusu olarak uzaya fırlatılan GOSAT, sensörleriyle yerkürenin tüm yüzeyini kapsıyor ve elde edilen bilgiler, Japonya’nın yanı sıra küresel ısınmayla mücadelede görev alan pek çok uluslararası kuruluşa destek oluyor. GOSAT, GOSAT-2, AMSR’ler ve diğer uyduları tesislerinde üreten Mitsubishi Electric, GOSAT-GW’yi geliştirmek ve dünya gözlem teknolojilerini ileri seviyelere taşımak için köklü deneyimini kullanıyor. Mitsubishi Electric, “Eko Değişim” (Eco Changes) anlayışı ve Çevresel Sürdürülebilirlik Vizyonu 2050’de vurguladığı gibi daha isabetli iklim değişikliği tahminlerinin yanı sıra küresel ısınmanın önlenmesinde daha etkili yöntemleri hedeflemek üzere çalışmalarına devam ediyor.

Mitsubishi Electric Corporation Hakkında

Güvenilir ve yüksek kaliteli ürünler üretmek konusunda 100 yıla yaklaşan tecrübeye sahip olan Mitsubishi Electric Corporation; bilgi işlem ve iletişim sistemleri, uzay geliştirme ve uydu iletişimleri, tüketici elektroniği cihazları, sanayi teknolojileri, enerji, nakliye ve inşaat makinelerinde kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların üretimi, pazarlaması ve satışında dünyadaki ileri gelen markalardan biri olarak kabul ediliyor. Mitsubishi Electric, kurumsal ilkesi “Changes for the Better” (Daha İyisi İçin Değişim) ve çevre ilkesi “Eco Changes” (Eko Değişim) doğrultusunda küresel ve önde gelen çevre dostu bir şirket olmayı ve toplumu teknolojileriyle zenginleştirmeyi hedefliyor. Şirket 31 Mart 2020’de sona eren mali yılda 4,462.5 milyar yen* (40.9 milyar dolar) konsolide grup satışı gerçekleştirdi.

* Tokyo Döviz Borsası’nın 31 Mart 2020’da ilan ettiği 1 USD = 109 yen kambiyo kurundan hesaplanmıştır.

Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki Faaliyetleri Hakkında “Evden uzaya” kadar pek çok farklı sektörde ileri teknoloji çözümleri ile öne çıkan Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ana faaliyet alanları; klima sistemleri, endüstriyel otomasyon sistemleri, ileri robot teknolojileri, CNC mekatronik sistemler, asansör ve yürüyen merdiven sistemleri ile görsel veri sistemlerinden oluşuyor. Potansiyeline ve gücüne inandığı Türkiye’yi önemli bir üretim üssü olarak konumlandıran Mitsubishi Electric, markanın Avrupa’daki ilk ev tipi klima fabrikası olma özelliğini taşıyan Manisa’daki dijital fabrikasında Türkiye ve Avrupa için yüksek enerji tasarruflu ve çevre dostu klimalar üretiyor. Türk sanayisinin fabrikaların dijital dönüşüm sürecine entegrasyonu için çalışan Mitsubishi Electric, otomasyon teknolojileri ile dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray projesinde de dikkat çekiyor. Türkiye’de otomotiv ekipmanları, yarı iletken cihazlar, ulaştırma ve enerji sistemleri gibi pek çok farklı kulvarda da rol alan Mitsubishi Electric, kamu sistemleri alanındaki faaliyetleri kapsamında uçak ve uçuş güvenliğini artırmak amacıyla havalimanları için geliştirdiği radar teknolojisini Antalya Havalimanı’nda da uyguluyor. Uzay araştırma ve geliştirme sistemleri alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden Mitsubishi Electric, Türkiye’nin ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunan Türksat 4A ve 4B uydularının da üreticisi konumunda.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.