İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), deniz tabanında yer alan enerji projelerine mühendislik hizmeti veren Schlumberger ve Subsea 7 konsorsiyumu ile, Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin ilk fazı için anlaşma yaptı. Bu süreçte Wood firması da projenin yönetim ortağı olarak yer alacak. İlgili firmalar kendi yetkinlik alanlarında yüksek tecrübeye sahip.

Anlaşma; kuyu tamamlama hizmetleri, deniz tabanı üretim sistemleri (SPS), deniz tabanı iletimi ile MEG boru hatları, kordon hattı, akış hatları (SURF) ve ilk fazda 10 milyon m3/gün üretim kapasitesine sahip olacak bir kara üretim tesisine ilişkin gerekli faaliyetleri içeriyor.

Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme Projesi, yaklaşık 2.000 metre su derinliğinde, 170 kilometrelik bir iletim sistemi ile, deniz tabanında H2S varlığının oluşturduğu her türlü teknik zorluğun üstesinden gelebilecek başarılı bir proje olarak hayata geçirilecek.

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, “Bu sözleşme Türkiye için bir kilometre taşıdır. Türkiye’nin enerji faturasını düşürmek ve burada oluşan sermayenin ekonomiye kazandırılması konusundaki stratejik hedefimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adımdır. Bu projeyi ayrıca milli iş gücümüzü ve sanayimizi daha da geliştirmek için bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.

TPAO’nun Karadeniz’de, ultra derin denizde gerçekleştirdiği arama çalışmalarında bugüne kadar toplam 540 milyar metreküp doğal gaz keşfedildi. Projenin ilk fazında 6’sı tamamlanmış, toplam 10 kuyu sondajı yer alıyor. Üretilecek ilk gazın Filyos’a 2023’te ulaştırılması planlanıyor.

Karadeniz’de Su Altına Döşenecek Borularda İlk Kaynak 2022’nin Baharında Yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda mühendislik çalışmalarının tamamlandığını belirterek, “2022’nin baharında suyun altına boruları yerleştirerek ilk kaynağı yapacağız.” dedi.

Bakan Dönmez, 11. Türkiye Enerji Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Karadeniz’deki doğal gaz keşfine yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti: “Temmuzda Türkali-2 kuyumuzun rezervuar-2 ve rezervuar-3 testlerini başarıyla tamamlamıştık. Karadeniz gazını ilk defa o gün orada yaktık. Bu hafta Türkali-2 kuyumuzun rezervuar-1 testinde günlük 650 bin metreküp gaz akışına ulaştık. Sakarya Gaz Sahası’na ilişkin bütün mühendislik çalışmalarını tamamladık. Yüksek nitelikli boruların siparişlerini verdik. Alanında uzman, yetkinliği üst seviyede olan bir şirketle birlikte yürüteceğiz bu işi. 2022’nin baharında suyun altına boruları yerleştirerek ilk kaynağı yapacağız inşallah.” dedi.

Dördüncü sondaj gemisinin de 2022’nin bahar aylarında Türkiye’ye ulaşacağını aktaran Dönmez, “4. gemimiz çift kule tasarımına, sert deniz şartlarında çalışabilecek kabiliyete sahip. Yüksek basınçlı rezervuarlarda dahi daha emniyetli şekilde çalışıyor. Karadeniz gazında bütün hesabı kitabı 2023’e göre yaptık.” değerlendirmesinde bulundu.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.