İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Aşağı Kaleköy Barajı ve HES 200 Bin Güneş Paneli ile Hibrit Santrale Dönüştü

Cengiz Holding ve Özaltın Holding’in ortak iştiraki Kalehan Enerji’nin Bingöl’de Murat Nehri üzerinde bulunan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santraline (HES) eklenen güneş enerjisi santrali (GES), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Türkiye’de dev projelere imza atan Cengiz Holding, Bingöl’de geçtiğimiz yıl elektrik üretimine başlayan ve 510 megavat kurulu gücü bulunan Aşağı Kaleköy Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) projesine 80 megavatlık güneş enerji santralini (GES) de ekleyerek hibrit santrale dönüştürdü.

Toplam Kurulu Güç 590 Megavata Ulaştı

Türkiye’nin ilk hibrit enerji santrali olan ve 6 ay gibi rekor sürede bitirilerek kabul işlemleri tamamlanan proje, elektrik üretimine başladı. Cengiz Holding ve Özaltın Holding iş birliğiyle gerçekleştirilen proje, tamamen Türk mühendisler tarafından yapılırken HES ve GES’in toplam kurulu gücü 590 megavata ulaştı.

Dünyanın 2’nci Büyük Hibrit Enerji Santrali

Santral, Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın da en büyük hibrit enerji santrali olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda kurulu gücü 590 megavata ulaşarak dünyanın 2’nci büyük hibrit enerji santrali oldu. 1 milyon metrekarelik arazi üzerine kurulan GES’te, 44 bin kolon profili ve 1 milyon metrenin üzerinde kablo kullanıldı. Hibrit enerji santralinde 450 bin hanenin yıllık tüketimini karşılayabilecek elektrik üretiliyor.

400 Bin Hanenin Yıllık Elektrik Tüketimi Karşılanabilecek

Cengiz Holding ve Özaltın Holding iş birliğiyle yapılan hibrit enerji santrali hakkında açıklamalarda bulunan Cengiz Holding Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz şunları söyledi: “Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yenilenebilir ve çevreci enerji kaynakları, yeni yatırım planları arasında önceliği almaya başladı. Biz de grup olarak önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşacağız.

Kısa dönemde hibrit enerji santralleri sayımızı artırmak istiyoruz. Bingöl’de enerji yatırımlarına 2011’de, Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Projesi’ne ise 2016’da başladık. Yaklaşık 3,5 yılda bu yatırımı tamamlayarak ülke ekonomisine kazandırdık. Bu proje, 500 megavat kurulu gücüyle Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan 6’ncı büyük barajı. Eklediğimiz 80 megavatlık güneş enerji santraliyle buradan 400 bin hanenin yıllık tüketimini karşılayabilecek elektriği üreteceğiz.” dedi.

Aşağı Kaleköy’e Rüzgâr Santrali de Eklenecek

Proje halihazırda 500 MW HES ve 80 MW GES gücüne sahip olan santrale rüzgâr enerjisi santrali de inşa edilmesi planlanıyor.

Cengiz Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cengiz Holding’den yapılan yazılı açıklamada bu hedef doğrultusunda bölgede rüzgar verisi toplama çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Bununla birlikte aynı açıklamada Cengiz Holding’in Çankırı’da Çerkeş RES, Sinop’ta Fener RES ve Hamsi RES projelerinin ilk türbinlerinin devreye aldığı Kocaeli’de inşa edilecek Karamürsel RES ile de şirketin 2022’de 120 MW’lık rüzgâr enerjisi gücüne ulaşacağı bildirildi.

Aşağı Kaleköy Barajı ve HES

Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Projesi, Yiğitler (Vahkin) Deresi ile Murat Nehri birleşim yerinin yaklaşık 2 km akış aşağısında, Genç ilçe merkezinin kuş uçuşu 15 km kuzeydoğusundadır. Murat Nehri üzerinde kurulu tesiste inşaat çalışmaları 2019 yılı Aralık ayında tamamlanmış ve 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren 500 MWe kurulu güç ile yıllık 1.219,20 GWh enerji üretimi yapılmaktadır.

Kompozit olarak tasarlanan Aşağı Kaleköy baraj gövdesinin sol sahili asfalt çekirdekli dolgu, sağ sahili ise SSB’dir. Bu özelliği ile Türkiye’nin İlk Asfalt Çekirdekli Barajı olan Aşağı Kaleköy Projesi’nin dolgu hacmi 3.370.000 m³ ve SSB hacmi ise 1.900.000 m³’tür. 945 m uzunluğundaki kretinin genişliği 10 m olup talvegden 95 m, temelden 107 m yüksektedir.

Sağ sahilde gövdeden bağımsız olarak tasarlanan santral binası 3 büyük ve 1 küçük üniteden (3 x 155,49 MWe + 33,53 MWe) oluşmaktadır.

Dört radyal kapaklı dolusavak yapısı, SSB gövde üzerinde sağ sahilde inşa edilmiş olup, kapasitesi 9.247 m³/s dir.

500 MWe kurulu gücü ile Aşağı Kaleköy Barajı ve HES, Türkiye’de özel sektör tarafından gerçekleştirilen En Büyük Kurulu Güce Sahip 6. HES projesi unvanına sahiptir.

Aşağı Kaleköy Yardımcı Kaynak GES

Aşağı Kaleköy Yardımcı Kaynak Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projesi, Aşağı Kaleköy Barajı’nın akış aşağısında, yapılan nehir düzenlemesinin sağ ve sol sahillerinde, Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Projesi onaylı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve EPDK tarafından onaylı kamulaştırma sınırları içerisinde bulunan alanlar içerisinde, HES inşaatında kullanılıp rehabilite edilen 1.100 dönüm arazi üzerine tesis edilmiştir.

Sağ ve sol sahil olmak üzere toplam 79,99 MWm kurulu güce sahip tesiste üretilen enerji havai hat ile Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Projesi santral binasındaki mevcut trafo üzerinden Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Şalt Sahasına, oradan da enterkonnekte sisteme iletilmektedir.

2020 yılının son çeyreğinde işletmeye alınan Aşağı Kaleköy Yardımcı Kaynak GES Tesisi ile Aşağı Kaleköy Barajı ve HES, Türkiye’nin İlk Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi unvanına sahip olmuştur.

Bu unvanının yanı sıra, 200.000 fotovoltaik panel ve 79,99 MWm kurulu gücü ile Aşağı Kaleköy Yardımcı Kaynak GES Tesisi YEKA haricinde Türkiye’nin En Büyük Güneş Enerji Santrali olmuştur.

Hibrit Enerji Santrali Nedir?

Hibrit santraller, birden fazla yenilenebilir enerji kaynağına dayalı olarak üretim yapabilen enerji santralleridir. Ana enerji kaynağına ek olarak kurulabilecek bu santraller sayesinde, yenilenebilir kaynağa tahsis edilmiş bir bağlantı kapasitesinin arttırılması sağlanır. Enerji geçişinde hibrit modeller teşvik edilmekte ve desteklenen bir model olmaktadır.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.