İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Serel Seramik’ten Söğüt’e Dev Yatırım

Serel Seramik A.Ş. Bilecik’in Söğüt ilçesinde 700 bin metrekare açık alanda Vitrifiye ve Yer Duvar Karo Seramik Fabrikası yatırımı için düğmeye bastı. Bilecik Vitrifiye tesisinin temel atma töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Serel Seramik Fabrika Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, 81 ili, ilçe ilçe gezerek halka en iyi hizmeti sunmak için gece gündüz demeden çalıştıklarını söyledi.

Varank, Bilecik’in son dönemde aldığı büyük yatırımlarla Türkiye’nin seramik sektörüne yön veren merkezlerden biri haline geldiğini anlattı.

Bilecik’ten geçen yıl yapılan 132 milyon dolarlık ihracatın yarısını yakınını seramik sektörünün gerçekleştirdiğini aktaran Varank, şöyle devam etti:

“Bu 132 milyon dolarlık ihracat aslında buradan yapılan kayıtlı ihracat. Yoksa burada üretim yapıp ticaret merkezleri İstanbul’da, İzmir’de olan fabrikaları dikkate aldığınızda burası 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan bir şehrimiz. Bünyesindeki 22 şirkette 3 bin 200’ün üzerinde istihdam sağlayan Elginkan Topluluğu ülkemizin ekonomisine büyük katkılar sağlıyor. Biz de kendilerini takdirle takip ediyor ve yapacakları yatırımlarda ihtiyaç duydukları destekleri sağlamaya özen gösteriyoruz. Çünkü biz bu ülkeye değer katan herkesin yanında olduk. Bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz.

Gaye Hanım (Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı Gaye Akçen) bir okulla ilgili yerden bahsetti. Ben arkadaşlarımıza sordum. Burada mevcut Organize Sanayi Bölgesinde bir eğitim parseli ayrılmamış ama genişleme sonrası bir yer verebiliriz. Şu anda mevcut imar planında ticari alan, idari, sosyal bina parseline çevirebiliriz. Gaye Hanım’a buradan söylüyorum, eğer Organize Sanayi Bölgesi kendisinden bir para isterse de faturayı bana gönderebilir. Ben o faturayı öderim. Siz yeter ki buraya eğitimle ilgili bir yatırım yapın.”

EKONOMİK COĞRAFYAMIZ ADETA YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Türkiye’nin büyüme rakamlarıyla Avrupa ve OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldığını belirten Varank, sanayi sektörünün büyümede başı çektiğini vurguladı.

Salgın, savaş gibi nedenlerle dünyada zor günler yaşandığını dile getiren Bakan Varank, şunları ifade etti:

“Türkiye yerli ve milli üretim anlayışıyla bu koşullara en iyi adapte olabilen ülke konumunda. Tüm bu küresel etkenler sebebiyle ekonomik coğrafyamız adeta yeniden şekilleniyor ve ülkemiz bu yeni düzenin parlayan bir yıldızı olarak şu anda dikkati çekiyor. Son iki yılda sanayi üretiminde ve ihracatta yaşadığımız muazzam artışlar da bunun en büyük kanıtı. Ama takdir edersiniz ki bu işler de öyle kendiliğinden olmuyor. 20 yılda sanayi altyapımıza, ulaşım altyapımıza, insan kaynağımıza yaptığımız devasa yatırım ve kriz dönemlerinde yürüttüğümüz akılcı dış politika sayesinde biz bunları elde edebiliyoruz.

ENERJİ TEDARİĞİNDE BİR SIKINTI YAŞAYACAĞIMIZI DÜŞÜNMÜYORUZ

Bakan Mustafa Varank, sanayi altyapısını tüm şehirlere yaygınlaştırdıklarını ve organize sanayi bölgelerinin sayısının kendi dönemlerinde 190’dan 340’a çıktığını aktardı.

Türkiye’nin yatırımcı çeken bir ülke konumuna geldiğini belirten Varank, “Türkiye’ye yatırım yapan asla kaybetmez. Aksine misliyle kazanır ve ülkesine de misliyle kazandırır. Bundan sonra da inşallah bu artarak devam edecek. Türkiye’yi kalkındırmanın yolu katma değerli üretimden geçiyor. Bunu yapacak olan kim? Özel sektör. Zaman zaman gündeme getirenler oluyor, ‘Devletin fabrikası yok diyenler oluyor, siz devletin fabrikalarını sattınız diyenler’ oluyor. Değerli arkadaşlar şu anda Sümerbank basma pazen üreterek dünyayla rekabet edebilir mi? Şu anda Türkiye’nin her tarafında 500 tane Sümerbank var. Tekstil sektöründe çalışan yüzlerce firmamız var.” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Varank, 340 organize sanayi bölgesine ek olarak 44 organize sanayi bölgesinin yer seçim süreçlerini devam ettirdiklerini bildirdi.

Dünyada enerjiyle yaşanan sorunlara değinen Varank, sözlerini şöyle tamamladı:

Özellikle demir, çelik, cam, seramik gibi enerji yoğun sektörlerde bu enerji krizi, Avrupa’yı ciddi oranda etkilemeye başladı. Bu fabrikaların tamamı şu anda Avrupa’da kapanmaya başladı. Yani bizde enerji maliyetleri iki kat arttıysa emin olun oralarda 50 kat arttı. Ya da hiç enerji bulamaz hale gelip şu anda üretimlerini durdurmak zorunda kalıyorlar. Biz şu an için enerji tedariğinde bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz.”

Temel atma töreninde, Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı Gaye Akçen ve Elginkan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Vecdi Gönül de katılımcılara hitap etti.

Programa, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ile protokol üyeleri ve diğer ilgililer katıldı.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.