İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Dolu Dolu İçeriğiyle Dergimizin Yeni Sayısı Dağıtımda…

Merhabalar,

Yeni bir sayımızla karşınızdayız. Dergimizin bu sayısında “Kapak Konusu”, Türkiye’nin yatırımlarında büyük pay sahibi olan ulaşım ve lojistik oldu. Ulaşımda 2023 hedeflerinden sonra 2053 hedeflerine dair program açıklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Lojistik Master Planı – Ulaştırma 2053 Vizyonu Lansmanı’nda konuştu. Türkiye’yi “Dünyanın İlk 10 Ekonomisi” içinde hak ettiği yere kavuşturmak için çalıştıklarını belirtti.

Dergimizin “Dosya Konusu” bölümünde; Türkiye’nin en elzem çözülmesi gereken konularından olan “kentsel dönüşüm” konusunu işledik. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 767 bin bağımsız birimin yapımı sürerken, 825 bin riskli yapı yenileniyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kentsel dönüşüm kapsamındaki alanlarda, “riskli alan”, “rezerv yapı alanı”, “kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı”, “yenileme alanı” ve “riskli yapılar” belirleniyor.

Bakanlık öncülüğünde 10 yıldan bu yana yerel idareler, ilgili kuruluşlar ve vatandaşların katılımıyla kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülüyor. Bu kapsamda 59 ilde ilan edilen “riskli alanlar” ve yeni yerleşim yeri olarak belirlenen “rezerv yapı alanları” ile kentsel dönüşüm gelişim proje alanları ve yenileme alanlarında yer alan yaklaşık 767 bin bağımsız birimin yapımı sürdürülüyor. 81 ilde tespit edilen 825 bin riskli yapının da yenileme faaliyetine devam ediliyor.

Kentsel dönüşümün en çok yapıldığı il olan İstanbul içinde Büyükşehir Belediyesi “İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı”nı açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünyada nüfusu 16 milyonu geçen mega bir kentte ilk kez yapılan ‘Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı’nın özetini kamuoyu ile paylaştı. Plan kapsamında, tarihi yarımadaya, dünyanın önde gelen şehirlerinde olduğu gibi, araç girişini sınırlandırmak, girenlerden daha fazla ödeme almak gibi yöntemler planladıkları bilgisini paylaşan İmamoğlu, HIZRAY projesine dikkat çekti. Kentin kuzey-güney aksındaki metro hatlarını, İstanbul’u doğudan batıya kat edecek HIZRAY ile birleştireceklerini vurguladı. Projenin fizibilitesinin hazır olduğunu ve yaklaşık 6 milyar dolara mal olacak olan bu projenin ihale hazırlık dokümanlarını da yıl sonuna kadar hazır hale geleceğini belirtti.

Türkiye ve aslında tüm dünya için önemli bir diğer konu ise “Enerji”. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, imalat sanayi tesislerinin en az %15 enerji tasarrufu sağlayan yatırımlar 5.Bölge teşviklerinden faydalanabilecek. KDV hariç toplam yatırım bedeli en fazla 5 milyon Türk Lirası olan projelere, proje bedelinin en fazla %30’u hibe olacak şekilde destek verilecek. Enerji verimli ekipman ve sistem kullanımı, yalıtım, rehabilitasyon ve proses düzenleme gibi yollarla; gereksiz enerji kullanımının, atık enerjinin, enerji kayıp ve kaçaklarının önlenmesi veya en aza indirilmesi ile birlikte atık enerjinin geri kazanılması, kojenerasyon sistemleri gibi konulardaki çözümleri de kapsayan projeler, Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) olarak değerlendirilecek.

Dergimizin diğer sayfalarında yine birbirinden önemli ve bilgilendirici yeni projelere, yeni yatırımlara ve sektörel makalelere ulaşabilirsiniz. Önümüzdeki sayıda görüşmek dileğiyle.

İyi okumalar…

Metin S.ALİŞİROĞLU

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.