İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Türkiye’den Çin’e 76 Milyon Dolarlık Hırdavat İhracatı

“Atık yönetimi konusunda toplumsal seferberlik ilan edilmeli”

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), Hırdavat Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (HISİAD) iş birliğiyle Çin’in ithalat ve ihracat fuarı olarak bilinen Canton Fuarı’na çıkarma yaptı. Heyete, proje üyesi 18 firma yetkilisi katılım gösterdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Çin’in Hırdavat sektörü özelinde bakıldığında dünyadan 30 milyar dolarlık ithalat yaptığını, Türkiye’nin Çin’e Hırdavat sektöründe ihracatının ise 76 milyon dolar olduğu bilgisini paylaştı. Canton Fuarı’nın gerçekleştiği bölge ile ilgili bilgiler paylaşan Tecdelioğlu, atık yönetimi konusunda oldukça yol almış olan Çin’in, yeşil ambalaj ilkelerini benimsemiş, atık kategorizasyonu, plastik atık kontrolü, atık ithalatının düzenlenmesi gibi pek çok alanda düzenlemeleri hayata geçirdiğini ifade etti. Tecdelioğlu, atık yönetimi konusunda ülkemizde de bilinçlendirmeye ihtiyaç olduğunu hatta bu konuda toplumsal bir seferberlik ilan edilebileceğini belirtti.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), Hırdavat Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (HISİAD) iş birliğiyle “Hırdavat Sektörü UR-GE Projesi” kapsamında Çin’in Guangdong Eyaleti, Guangzhou şehrinde gerçekleştirilen Canton Fuarı’na ziyaret gerçekleştirildi. Hırdavat Sektörü Komite Başkanı Ferruh Özkan, fuar hakkındaki izlenimlerini paylaştığı etkinlikte; T.C. Guangzhou Başkonsolosu Kaan Başkurt, T.C. Guangzhou Ticaret Ataşeleri Dilan Can ve Serife Yılmaz ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyeleri Salih Sami Atılgan ve Murat Hazıroğlu, katılımcı firmalarla tanışarak ülkede ticaret koşulları ve fuar hakkında bilgi verdi.

“Fuar Bölgenin Nüfusu 86 Milyon”

Büyük Körfez Bölgesi olarak anılan Çin’in silikon vadisi olarak bilinen ekonomik anlamdaki en gelişmiş bölgelerinden biri olan Guanagdong Eyaleti’nin, Çin’in toplam dış ticaretindeki payı yüzde 33, Çin’in ihracatındaki payı ise yüzde 37 olarak belirtildi.

Canton Fuarı’nın gerçekleştiği bölge ile ilgili bilgiler paylaşan İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu; “Bölge nüfusu 86 milyonu geçmiş durumda ve bölge ciddi altyapı ve üstyapı yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Son 15 yılda sadece bu bölgede 13 bin kilometrenin üzerinde otoyol inşa edilmiş. Bununla birlikte hızlı tren ve yüksek teknolojili liman altyapılarıyla ve içerisinde bulundurduğu teknoloji geliştirme, ekonomik kalkınma, serbest ticaret bölgeleri ile tam bir cazibe merkezi.  Bu özellikleriyle dünyanın en önemli ekonomik bölgelerini geçmek istiyor. Çok yüksek miktarda yatırım çeken bölgede 2022 yılı itibariyle doğrudan yabancı yatırımcılar yaklaşık 150 milyar dolarlık yatırım yapmış. 2005’te 4 binlerde seyreden Ar-Ge çalışması yapan kuruluş sayısı 2022 yılı itibariyle 32 binin üzerine çıkarak astronomik artışlar kaydetmiş.” ifadelerini kullandı.

Çin’e 76 Milyon Dolarlık Hırdavat İhracatı

Çin’in Hırdavat sektörü özelinde bakıldığında dünyadan 30 milyar dolarlık ithalat yapıldığını, ülkemizin Çin’e Hırdavat sektöründe ihracatının ise 76 milyon dolar olduğu bilgisini paylaşan Tecdelioğlu, “Canton’daki en önemli özellik, Çinliler sadece fuar yapmıyor. Çin Devlet Bankası ve Ulaştırma Bakanlığı’nın gücüyle, ihracatta finansal bir yönetim ve lojistikte müthiş bir organizasyon yapıyorlar. Dünyanın herhangi bir noktasına bir palet dahi bir mal bile olsa en ucuz ve en hızlı şekilde nasıl ulaştırılabileceğiyle ilgili, malı doğru ve gerçekten Çinli tarafından üretilip gönderileceğine dair taahhüt verilecek bir şekilde karşılıklı mutabakat yapılıp, paranın geleceği ve malın gideceği ile ilgili bir garanti örnek sistemi içinde bu işi çok iyi yönetiyorlar.” dedi.

Dönüşüm ve Atık Yönetimi

Çin’in yeşil ekonomik dönüşüme büyük katkılar sağlayan bir ülke olduğunun altını çizen Tecdelioğlu, “Çin, halihazırda dünyanın en büyük karbon salınımını yapıyor olsa da yeşil ekonomik dönüşüm kapsamında 2060 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfıra indirmeyi taahhüt ediyor. Bununla birlikte yeşil ekonomik dönüşümün getirdiği pek çok yeniliğe ayak uydurulması konusunda da öncüler. Öyle ki halihazırda dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden biri olma yolundadır. Batarya üretimi konusunda dünyada açık ara liderler. Atık yönetimi konusunda oldukça yol almış olan Çin, yeşil ambalaj ilkelerini benimsemiş, atık kategorizasyonu, plastik atık kontrolü, atık ithalatının düzenlenmesi gibi pek çok alanda düzenlemeleri hayata geçirmiş. Bununla birlikte geri dönüşüm tesislerine ve altyapısına ciddi yatırım yapıyorlar. Özellikle enerji konusunda dönüşümle ilgili hem fabrikalar hem halk hem öğrenciler geri dönüşüme çok önem veriyor. Ve atık yönetim sisteminde müthiş bilinçlendirilmiş bir halkı görüyoruz. Camda, plastikte, kartonda, ahşapta. Geri dönüşüme, atık toplama ve bunu bertaraf etme ile ilgili, tekrardan ekonomiye kazandırmayla ilgili müthiş bir duyarlılık var.” Dedi.

Atık yönetimi konusunda ülkemizde de bilinçlendirmeye ihtiyaç olduğunu hatta bu konuda toplumsal bir seferberlik  ilan edilebileceğini dile getiren Tecdelioğlu, “Ülkemizde de evden, ilkokuldan çocuktan başlayıp sanayiye kadar giden bir atık yönetim ve onları toparlayıp ekonomiye kazandırmayla ilgili bilinçlendirme için bir an önce harekete geçmemiz lazım.” dedi.

“Çin’de Dijital Sistem Kâğıt Parayı Ortadan Kaldırmış”

Çin’de dijitalleşmenin geldiği son noktaya değinen Tecdelioğlu, “Kağıt kullanmıyorlar, artık kağıt diye bir şey kalmamış. Tamamen dijital telefon ve saatleriyle her şeyi hallediyorlar. Kâğıt para yok, kredi kartı yok. Tamamen dijital kent sistemleri üzerinden ödemeleri yapabiliyorlar, karşılıklı ticaretlerini yine bu uygulama üzerinden çevirebiliyorlar. Bu uygulama aynı zamanda WhatsApp gibi iletişim aracı olarak kullanılıyor. Kağıt parayı hayatlarından çıkarmışlar.” ifadelerini kullandı.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.