İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden Yılın İlk Üç Çeyreğinde 8 Milyar 206 Milyon Dolarlık İhracat

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk dokuz ayında (ocak-eylül), geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ihracatını yüzde 23 oranında artırarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda 8 milyar 206 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. İİB Koordinatör Başkanı Müjdat Sezer, “Tarım ve Ticaret Bakanlıklarımız ile İhracatçı Birliklerimizin ortak çalışmaları sayesinde, AB’ye kanatlı ürünleri ihracatının önünün bir an evvel açılması; ihracatımızın artırılması ve mevcut kapasitelerimizin daha verimli değerlendirilmesi için önemli hedeflerimizden biridir.” şeklinde konuştu.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliğine üye farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firma ile 2022 yılının ilk üç çeyreğinde 8 milyar 206 milyon dolar tutarında ihracat yaparak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 23 oranında ihracat artışı yakaladı. İstanbul İhracatçıları, ilk dokuz ayda 198 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı 4.9 oldu.

En çok ihracat Irak’a

İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk üç çeyreğinde, değer bazında en fazla ihracatı 661 milyon dolar ile Irak’a gerçekleştirdi. Irak’a en fazla kümes hayvanları, hayvansal mamuller ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri satıldı. İİB, Irak’ın ardından değer bazında en fazla Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Birleşik Krallık ve Rusya’ya ihracat yaptı. İİB tarafından yapılan ihracatta ABD’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kağıt ürünleri; Almanya’ya mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile fındık ve mamulleri; Birleşik Krallık’a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; Rusya’ya ise gemi, yat ve hizmetleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ön plana çıktı. Ülke grupları baz alındığında ise İİB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 1 milyar 741 milyon dolar ile Ortadoğu ülkeleri oldu. Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat, yılın ilk dokuz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41.8 oranında arttı.

İstanbul İhracatçı Birlikleri, eylül ayında ise, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 28.2 oranında artış ile 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı. Birlik, eylülde en fazla ihracatı Rusya, Irak ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirdi.

İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yılın ilk dokuz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34.2 oranında artış ile 3 milyar dolarİstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), yüzde 21.5 oranında artış ile 2 milyar 370 milyon dolar; Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), yüzde 1.2 oranında artış ile 999.1 milyon dolar; İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), yüzde 39.2 oranında artış ile 908 milyon dolar; İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), 397 milyon dolar; İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yüzde 26.1 oranında artış ile 334 milyon dolar; İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), 161 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Sezer: AB’ye kanatlı ürünleri ihracatının önünün bir an evvel açılması, önemli hedeflerimizden biridir

İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Müjdat Sezer, “İstanbul İhracatçıları yılın ilk üç çeyreğini, 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 23 oranında ihracat artışı ile başarılı bir şekilde kapattı. İİB, ihracatını artırmaya yönelik etkinlikleri ile eylül ayını yoğun bir şekilde geçirdi. Avustralya’da düzenlenen Güney Yarım Küre’nin en büyük gıda fuarı Fine Food ve Almanya’da gerçekleştirilen en büyük denizcilik fuarı SMM 2022’nin Türkiye milli katılımlarını gerçekleştirdik ve organize ettiğimiz farklı etkinlikler ile sektörlerimizi başarılı bir şekilde tanıttık. Seafood Expo Rusya, Food Hotel Asia 2022, Expo Alimentaria 2022 Peru, Monaco Yacht Show, Feria Habitat Valencia Uluslararası Mobilya ve Aydınlatma Fuarları’na info stant ile katıldık. Kuzey Afrika’da ahşap endüstrisinin önde gelen fuarlarından Algeria Woodtech 2022’ye, İİB’nin organize ettiği Türkiye Tanıtım Standı damgasını vurdu. Yurt içinde ise Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, ihracatçı firmaların katılımı ile ‘Mobilya sektöründe ihracata genel bakış, sorunlar ve çözüm önerileri’ çalıştayı düzenledi. Bu ay, İstanbul İhracatçı Birlikleri’nde yeni bir UR-GE projemizin daha başladığı haberini sizinle paylaşmak isterim. Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Birliği’nin koordinasyonunda düzenlenecek proje, uzak ülkelere yönelik gerçekleştirilecek ilk UR-GE projesi olma özelliği taşıyor. Uzak pazarları hedefleyen etkinliklere ağırlık vermeyi planlayan bu proje için başvurular başladı. Öte yandan diğer sektörlerimizin UR-GE projeleri, çalışmalarına son hızla devam ediyor. Tarım ve Ticaret Bakanlıklarımız ile İhracatçı Birliklerimizin ortak çalışmaları sayesinde, AB’ye kanatlı ürünleri ihracatının önünün biran evvel açılması; ihracatımızın artırılması ve mevcut kapasitelerimizin daha verimli değerlendirilmesi için önemli hedeflerimizden biridir. Pazarlarımızın çeşitliliğini, ihracatımızı artırarak yolumuza devam ediyoruz. Yeni ihracat rekorlarına imza atarak, Türkiye’nin ekonomisine olan katkımızı sürdüreceğiz” dedi

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.