İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Basınçlı Hava Sektörü KOMSAD Derneği İçin Vize Verdi “30 Yıllık Rüya Gerçek Oldu”

Kompresör, Vakum ve Basınçlı Gaz Ekipmanları Derneği‘nin (KOMSAD) kurulması için AIR WORLD TÜRKİYE Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Murat ALİŞİROĞLU’nun önderliğinde yapılan çalıştaya sektörün ilgisi yoğundu.

AIR WORLD TÜRKİYE Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Murat ALİŞİROĞLU

Çalıştayda basınçlı hava sektörünün yıllardır biriken bazı eksiklikleri masaya yatırıldı. Açılış konuşmasında Murat Alişiroğlu tarafından bu eksikliklere vurgu yapılarak neden KOMSAD derneğinin kurulması gerektiği açıklandı. KOMSAD ile ilgili fikirlerini birçok kişi ile paylaştığını IHI DALGAKIRAN’dan Yakub Tüfekçi beyin bu konuda çok değerli katkılar sunduğunu belirten Alişiroğlu “Birlikte oturduk ve sektörde nelerin eksik olduğunu tespit ettik. Tespitlerimize göre; “Diğer sektörlerdeki gibi kendi kimliğini ortaya koyacak,  ileriye dönük projeksiyon oluşturacak, kamu kurumlarıyla sektör arasında köprü işlevi görecek, sorun ve ihtiyaçları tespit edip, çözümler üretecek, eğitim faaliyetleri düzenleyecek, kaliteyi ön plana çıkartacak, standartların ve mevzuatın oluşturulması ve revize edilme süreçlerine katkı sağlayacak ve müdahil olacak, sektörün dış ülkeler ile olan işbirliğini organize edecek, uluslararası çalışmaların içinde yer alacak, mevcut ve sektöre girecek yatırımcıları doğru bilgilendirecek, uygulama ve etik kuralları oluşturacak, akredite laboratuvar kuracak bir organizasyona maalesef sahip değiliz.” dedi.

Alişiroğlu “Kurulacak dernek, Basınçlı Hava Sektörü ile ilgili kriterlerin belirlenmesi, yönetmeliklerin çıkarılması, işletmelerde çalışan personelin sertifikasyonu gibi konulara öncelik vermeli. Derneğin ilke ve amaçları kurucular tarafından görüşülmeli. En önemli ilke ise hiçbir kuruluş veya kuruma bağlı olmayan, bağımsız ve tarafsız bir dernek olmalı. Dernek geniş anlamda basınçlı hava sektörüne yönelik kanun, uygulama ve sorunların çözümü için katkı sunabilmeli, üyelerinin çıkarlarını her platformda savunmalı.

Örneğin, basınçlı hava sektörü ile ilgili yapılan fuarların organizasyonunda aktif yer almalı, sektörün büyütülmesine yönelik her türlü çalışmaya katkı sunmalı ve destek vermelidir. Dernek, ülkemiz ve toplum adına yaşanabilir bir gelecek için öneriler sunmalı, bu çerçevede yapılması gerekenlerin devlet ve toplum nezdinde takipçisi olmalıdır. Aynı zamanda bir sivil toplum örgütü olarak Avrupa Birliği’ndeki basınçlı hava sektörü ile ilgili örgütlerin ve firmaların deneyimlerini kendi üyelerine aktarabilmelidir. Dernekleşme yolunda bir talep ve görüş birliği oluşturmak için AIR WORLD TÜRKİYE Dergisi’nin yarattığı sinerji iyi kullanmalı ve destek vermeliyiz. Sektördeki herkesi dernekleşme için hızla katkı sunmaya ve elini taşın altına koymaya davet ediyorum.” dedi

Alişiroğlu geçmişe de atıfta bulundu ve sözlerine şöyle devam etti; “Biz sektör olarak geçmişte bir araya gelemedik ve dernek kuramadık. O zamanki konjonktür ve sektör bilincinin yetersiz olması ve bizden öncekilerin de yanlışları bu konuda çözüm elde edilememesine neden olmuştu. Ancak bundan sonra kişisel çıkar ve menfaatler yerine sektörün gerçek temsilcileri olarak sektöre ve geride bıraktığımız 30 küsur yıla saygı ile daha bilinçli ve kararlı davranılır ve ‘küçük olsun benim olsun yerine, büyük olsun paylaşalım’ mantığı esas alınabilirse çok daha başarılı olunur ve verilen emeklerin de gerçek karşılığı alınabilir” dedi.

Alişiroğlu “Dernek öncelikle mühendislik formasyonuna sahip, konunun uzmanı olan firmaları bünyesinde barındırmalı. Avrupa standartları ve kalitesinde sistemler yapmayı hedeflemiş, en önemlisi de ‘ahlaklı çalışmayı’ ön planda tutabilen ve bütün bunları toplam kalite anlayışıyla yapabilen firmalardan oluşmalı. Bobinajcılardan devşirme, ‘sonradan’ ucuz kalitesiz makinalara marka montajı ile kompresörcü olan, konunun bilimsel yanından bihaber firmalara kesinlikle kapalı olmalıdır. Eğer bu formatta bir dernek yaratılabilirse, daha sonra firmaları kompresör çöplüğüne dönüştürecek belgesiz firmaların önüne geçilir ve Avrupa standartlarında basınçlı hava sistemleri yapılması hedeflenir. Dolayısıyla bu mantıkla çalışıldığında hem yurtiçi hem de yurtdışında basınçlı hava sektörünün aranan firmaları oluruz. Ülkenin marka değeri yükselir.” dedi.

Çalıştaya katılan firmaların tamamının oy birliği ile tüzük oluşturuldu derneğin kurulması karara bağlandı.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.