İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Cezayir Fuar Alanı

Proje Adı:  Cezayir Fuar Alanı

Proje Yeri:  Cezayir

Proje Ofisi: Aura Design Studio

Tasarım Ekibi: Filiz Cingi Yurdakul, Mehmet Işıkdemir

İşveren:  Kuzu Grup

Konsept Tasarımı: Aura Design Studio

3 Boyutlu Görselleştirme: A- Promise

Proje Yılı:  2020

Arsa Alan: 552.879 m2

Toplam İnşaat Alanı: 654.000 m2

Mimar Filiz Cingi Yurdakul

Uluslararası Alger Fuar Alanı ve Master Plan Projesi, Uluslararası birçok ülkeden insanın bir arada bulunacağı bir Fuar Merkezi olma ve bölgeye yeni iş platformları sağlamayı amaçlayan bir öneri projedir. Cezayir’in başkenti Alger’de yer alacak olan fuar alanı, havaalanı ve şehir merkezi arasında yer almaktadır.

Proje, inovatif ve yenilikçi çözümleriyle fuar katılımcılarının ve ziyaretçilerinin profesyonel hizmetler almalarını sağlayacaktır. Akdeniz’in en güzel şehirlerinden Alger’de geleneksel mimariyi inceleyerek yeni bir yorum, farklı bir anlayış ve modern çözümler ile bölgede dinamizm yaratmayı amaçlamaktadır.

Uluslararası standartlardaki fuar alanlarıyla ve destek yapılarıyla şehri görünür kılmak ve şehrin ziyaretçi sayısını artırmak amaçlanmaktadır.

Ana yol üzerinden algılanan ve Fuar çevresine konumlanması planlanan 3 yıldızlı, 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı kongre otellerinin fuarlar sırasında ve sonrasında konaklama ihtiyaçlarını karşılaması planlanmıştır. 5 yıldızlı-4 yıldızlı oteller, rekreasyon alanıyla bütünleşik çözümlenen apart otel ile birlikte tarihi kent dokusuna gönderme yapan bir mimari çözümle odak noktaları oluşturarak zemin katlarda cadde üzerinde yer alan ticari birimlerin yer alacağı bir ticaret arkadı ile birbirine bağlanmaktadır.

Odak noktalarını oluşturan oteller arasında devam eden ticaret arkadı üzerinde çözümlenen ofis yapıları ve alışveriş merkezi bölgedeki ticareti canlandıracak, kent ve kentliler için yeni bir odak noktası ve dolaşım arteri oluşturacaktır.

Fuar alanının kıyıya çok yakın olarak konumlanması fuara gelecek ürün ve standların deniz yolu ile taşınabilmelerini sağlamakta aynı zamanda havaalanına yakınlığı ve ana yol bağlantıları ile bölgenin odak noktası olacak ve ulaşım potansiyelini de arttıracaktır. Bu sebeple master plan çalışılırken proje alanının çevresi ve ulaşım ağı tekrar ele alınmış, ziyaretçi araç bağlantıları ile fuar servis bağlantıları ayrı ayrı çözümlenmiş, ziyaretçiler için açık ve kapalı olmak üzere 200.000 m2’lik yaklaşık 10.000 araç kapasiteli otopark alanları düzenlenmiştir.

Ziyaretçilerin bilet ve güvenlik kontrolünden geçebilecekleri, gerekli yönlendirmelerin yapılabileceği giriş yapıları batı ve doğu yönünde iki adet olarak tasarlanmış, yoğunluğu paylaşarak aynı zamanda giriş yapıları önündeki meydanlarla ticari bulvar arasındaki bağlantılar sağlanarak ticari potansiyelin alana dağılımı amaçlanmıştır. Ayrıca giriş yapıları sergi sahiplerinin vereceği davetlere de ev sahipliği yapabilmektedir.

Expo salonlarının, yüksek internet teknolojisi altyapısı hazırlanarak, güvenlik öncelikli teknolojik sistemlere sahip olmaları planlanmaktadır. Salonların altında teknik galeriler kurgulanırken, tüm mekanik, elektrik tesisat bağlantıları, galeriler yardımıyla salonda istenilen noktalara ulaştırılabilmektedir. Salonların çevrelerinde, fuar standı kullanıcılarına kiralanabilecek depolar, teknik alanlar, merdivenler, yük asansörleri tasarlanmıştır.  

Yeni eklenen tüm salonlar eşit büyüklükte, kolonsuz 11.000 m2 büyüklüğe sahip, 5 salondan ve yenilenen 1 adet 13.000 m2 büyüklüğündeki Expo salonu ile Ulusal Sürekli sergilerin yapılacağı cam cepheli, cam ışıklıklı 16.000 m2’lik salondan oluşmaktadır. Araçlar salonun her yerinde kurulum ve söküm işlemleri için dolaşabilmektedir. Fuar standlarını ve malzemelerini getiren tırlar için direkt girişler ve servis avluları oluşturulmuştur. Servis alanları ve dolaşım alanları haricinde toplamda 84.000 m2’lik sergileme alanı kapasitesine sahiptir. Salonlar iki ayrı giriş yapısı sayesinde aynı anda farklı expo organizasyonlarına da imkân verebilmektedir.

Giriş yapıları ile yaya dolaşım alanları yaklaşık 17.000 m2’lik iç avlu sayesinde doğal ışık ve hava alabilmektedir. Bu sayede, Expo ziyaretçilerinin daha uzun ve sağlıklı zaman geçirebilmeleri hedeflenmiştir. İslam Bahçeleri temasıyla tasarlanan, ilhamını Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan Cami planından alan iç avlu peyzajı, avluya bakan restoran ve kafe alanları ile uluslararası ziyaretçilere geleneksel ve çağdaşı buluşturan mekânsal deneyimler sunmaktadır.

Fuar yapılarına ait yönetim alanlarından hariç olarak, yaklaşık 12.000 m2 alana sahip VIP ve toplantı salonları düzenlenmiş, ana giriş meydanından bu yapılara ayrı bir giriş sağlanmıştır.

Tüm yapılarda özgünlük, sürdürülebilirlik, yeşil alan kullanımları önemsenmiştir. Yapılarda cam, çelik, Cezayir Mermeri, prekast cephe elemanları, ışıklıklar kullanılmış, tüm yapısal elemanlar bölge mimarisi izleri ve İslami referanslarla zenginleştirilmiştir.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.