İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Türkiye’nin Toplam Kurulu Gücü 106 Bin 668 Megavat

Türkiye’nin elektrikte kurulu gücü, 2023 yılı sonu itibarıyla 106 bin 668 megavata yükseldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2023’te 2 bin 845 megavatlık ilave yenilenebilir kurulu güç artışı gerçekleştirdiklerini belirterek “2023’te toplam kurulu güç artışının yüzde 99,5’ini yenilenebilir kaynaklardan sağladık.” dedi.

Türkiye’nin artan enerji talebini karşılamak için enerji yatırımları 2023 yılında da hız kesmedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl Türkiye’nin toplam kurulu gücü 2 bin 858 megavat artışla 106 bin 668 megavata yükseldi. Bu artışın neredeyse tamamı yenilenebilir kaynaklardan sağlandı.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, 2023 yılı kurulu güç verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2023 Yenilenebilirin Yılı Oldu

2053 karbon sıfır hedefleri doğrultusunda yaşanan enerji dönüşümünün en büyük destekçisinin yenilenebilir enerji kaynakları olduğuna dikkat çeken Bakan Bayraktar, “2023 yenilenebilirin yılı oldu. Geçtiğimiz yıl yaşanan 2 bin 858 megavatlık kurulu güç artışının yüzde 99,5’ini yenilenebilir kaynaklardan sağladık. Böylece yenilenebilir enerji kurulu gücümüzü 59 bin 236 megavata çıkarmış olduk.” ifadelerini kullandı.

Üretimdeki Payı Yüzde 42

2023 yılında 326,3 teravatlık elektrik üretimi gerçekleştiğini belirten Bayraktar, “Yenilenebilir kaynakların üretim içindeki payı yüzde 42 oldu. Buna karşın kurulu güç içindeki payı ise yüzde 56 olarak gerçekleşti. Hedefimiz 2035 yılında yenilenebilirin kurulu güç içindeki payını yüzde 65’e, üretim içindeki payını ise yüzde 55’e yükseltmek.” dedi.

2023 Kurulu Güç Durumu

Akarsu 8.313,9 MW

Asfaltit Kömür   405,0 MW

Atık Isı  384,5 MW

Barajlı   23.650,2 MW

Biyokütle  2.076,6 MW

Doğalgaz   25.350,6 MW

Fuel Oil 260,1 MW

Güneş   11.315,6 MW

İthal Kömür  10.373,8 MW

Jeotermal   1.691,3 MW

Linyit     10.194,0 MW

Rüzgar  11.803,3 MW

Taşkömür   840,8 MW

Yenilenebilirde 7 Bin 500 Megavatlık Kapasite Tahsisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerji alanında belli dönemlerde kapasite tahsisi yaptıklarını hatırlatarak “Bugün itibarıyla özellikle sanayicilerimizin kendi tüketimleri için 7 bin 500 megavatlık yenilenebilir kapasiteyi ilan ediyoruz. Bu kapasiteyi önümüzdeki süreçte yenilenebilir kaynaklarla sanayicilerimiz kullanabilecekler.” dedi.

Bakan Bayraktar, televizyon kanallarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Bakanlıktaki toplantıda gazetecilere yenilenebilir enerji konusunda bir açıklama yapan Bayraktar daha sonra da soruları yanıtladı.

Yenilenebilirde Her Yıl 5 Bin Megavatlık Kurulu Güç

Bakan Bayraktar yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji konusunun Türkiye’nin enerjideki, dışa bağımlılığı düşürmesi, Türkiye’nin iklim ile ilgili hedeflerine ulaşması açısından çok büyük önem arz ettiğini söyledi. Türkiye’nin kurulu gücünün yüzde 55’lik kısmının yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu belirten Bayraktar, “Yenilenebilirde hedefimiz her yıl 5 bin megavatlık kurulu güç. Özellikle güneşte 3 bin 500 megavat, rüzgarda da bin 500 megavat. Önümüzdeki 12 yıl boyunca toplam 60 bin megavatlık bir yeni kurulu güce ulaşmak istiyoruz.” dedi.

Yeni Tahsisi Açıkladı

Bayraktar, kendi tüketimi için yenilenebilir yatırımı yapan sanayiciler, oteller ticarethaneler ve evlere belli zamanlarda belli kapasiteler açtıklarını vurgulayarak “Bugün uzun bir süredir teknik çalışmalarını yürüttüğümüz bu sürecin sonuna geldik. Bugün itibarıyla özellikle sanayicilerimizin kendi tüketimleri için 7 bin 500 megavatlık yeni bir yenilenebilir kapasiteyi ilan ediyoruz. Bu kapasiteyi önümüzdeki süreçte belki ağırlıklı güneş, rüzgar ama yenilenebilir kaynaklarla sanayicilerimiz artık kullanabilecekler. Bu başvuruları da yapılabilecekler ve bu 7 bin 500 megavatı, 2024 yılı içerisinde biz onlara tahsis edeceğiz. Elbette bu kapasiteyi onlara tahsis ettiğimizde, onlardan beklentimiz bir an önce bu yatırımların gerçekleşmesi ve bu yatırımlarla beraber yeni kurulu güçlerin devreye girmesi.” diye konuştu.

SMR Kanunu Geliyor

Nükleer enerjinin Türkiye’nin 70 yıllık rüyası olduğunu ifade eden Bayraktar, “Akkuyu’da 4 reaktörü inşası aynı anda devam ediyor. Bizim hedefimiz 2024 yılı içerisinde ilk reaktörü devreye alabilmek.” dedi. Bayraktar, küçük modüler reaktörler (SMR) konusunda da çalıştıklarını kaydederek “Belki bu sene içinde TBMM’nin gündemine de SMR Kanunu getirmeyi hedefliyoruz. Yaklaşık 15 bin megavatlık 12 büyük reaktör ve 5 bin megavatlık da SMR ile Türkiye’nin 2050 yılına kadar 20 bin megavatlık bir nükleer kapasiteye ihtiyacı var.” dedi.

Fiyat Artışı Öngörmüyoruz

Bayraktar, şu an doğal gazda ve elektrikte fiyat artışı öngörülmediğini, petroldeki otomatik fiyatlandırmadan dolayı akaryakıtta aşağı ve yukarı yönlü değişimler olabildiğini söyledi. Bugün itibarıyla 850 yerleşim yerine doğal gaz verildiğini vurgulayan Bayraktar, “Şehre büyük bir rahatlık getiriyor. İnsanların konforuna katkı sağlıyor ama özellikle hava kalitesine ciddi anlamda katkı sağlıyor. Dolayısıyla şehirlerimizin ulaştırmadan binalara, binalardaki enerji verimliliğine kadar birçok alanda daha akıllı şehirler haline gelmesi, yaya dostu şehirler haline gelmesi açısından yapılacak birçok alan var.” diye konuşu.

Karadeniz’de Hedef Üretime Odaklanmak

Bayraktar, 2020 yılında Karadeniz’de doğal gaz keşfini anımsatarak “Karadeniz Gaz Sahası’nda 2024’teki hedefimiz üretime odaklanmak. Üç gemimiz yoğun bir şekilde üretimi arttırmaya dönük çalışmalarına devam ediyor. Bununla beraber Akdeniz’de Abdülhamid Han gemisi sondaja devam ediyor. Keşifle alakalı özellikle Karadeniz’de birkaç planımız var. Dolayısıyla 2024 bu anlamda yeni bir keşif yılı da inşallah olabilir ama herhangi bir sondaj yapmadan, evet ümitvar olduğumuz tablolar var ama herhangi bir sondaj yapmadan da şu an bir şey söylemek mümkün değil. Ama yeni keşif haberlerini 2024’te Karadeniz’den inşallah bu sondajların sonucunda verebiliriz.” dedi.

27 Kuyudan 33 bin Varil Petrol

Gabar’da petrol üretimi hakkında da bilgi veren Bayraktar, “Dağlarda muazzam bir çalışma var. Yaklaşık günlük 33 bin varile ulaştığımız bir bölge. 27 tane sondaj kuyumuz orada. 2024, hem Sakarya’da hem Gabar’da üretimi artırma yılımız olacak. 2024 yılı için Gabar hedefimiz 100 bin varile çıkmaktı. 2024 yılı sonunda bu rakama ulaşmış olacağız. Bu ülkemiz için önemli bir aşama.” ifadelerini kullandı.

6 Bin 500 Megavatlık Yenilenebilir Portföy

Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri ile stratejik ortaklık çerçeve anlaşması imzalandığını, anlaşmanın TBMM tarafından onaylandığını anımsatarak “Biz artık şu anda ne aşamadayız? Somut projeleri ki bunların içerisinde 6 bin 500 megavatlık yenilenebilir proje var. Güneş ve rüzgar projeleri var. Off shore da dahil olmak üzere yani rüzgar, deniz üstü rüzgar dediğimiz projelerde dahil olmak üzere 6 bin 500 megavatlık bir yenilenebilir portföyü var. Bunlarla alakalı teknik ekipler şu anda çalışmalarına devam ediyor. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bunların somut bir anlaşmaya dönmesini hedefliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.