İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Sancak Enerji’nin Hibrit Enerji Projesi Asunim’e Emanet

Hibrit Enerji santralleri gibi üst düzey mühendislik ve know-how isteyen konularda ilk akla gelen, Türkiye’nin en köklü EPC firmalarından ASUNİM, toplamda 42 MW gücü bulan ve 2 santrali kapsayan Türkiye’nin en büyük hibrit projelerinden birisi için Sancak Enerji’nin tercihi oldu.

Pek çok elemeden geçerek seçilen ve istenilen gereklilikleri sağlayabilen ASUNİM, Sancak Enerji ile Yahyalı RES ve Bağlar RES santrallerine Hibrit enerji santrali kurulumu için EPC sözleşmesi imzaladı.

ASUNİM, Sancak Enerji’nin sahip olduğu, Konya’da 2018 yılında elektrik üretimine başlayan ve 103,2MW kurulu gücü bulunan Bağlar Rüzgar Enerji Santrali projesine 26MW’lik güneş enerji santrali ve 2015 yılında elektrik üretmeye başlayan toplam kurulu gücü 52.8MW olan Yahyalı Rüzgar Enerji santraline entegre olacak 16MW’lik Güneş Enerji Santrali kuracak.

Böylece rüzgar enerjisinden verim alınamadığı zamanlarda güneş santrali devreye girerek hibrit santralin tam verimlilik ve performans ile çalışmasını sağlayacak.

Türkiye’nin tam anlamıyla EPC olması açısından hem en büyük hem aynı anda iki ayrı santrali kapsayan projesini gerçekleştireceklerini belirten ASUNİM Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, “İmzaladığımız bu projenin bizim için önemi büyük. Sancak Enerji mühendislikten tasarıma, tedarikten kuruluma, inşaat ve devreye almadan bakım onarıma kadar projenin tüm süreçlerinde bize tam güvenini göstermiş oldu. Full EPC dediğimiz bu proje tipinde süreçlerin tamamını biz yöneteceğiz. Bu anlamda da Türkiye’de hibrit projelerinde bir ilki gerçekleştiriyoruz; tek firma tarafından 360 derece projenin her bir detayında ASUNİM imzası olacak en büyük hibrit projesi. Yine ASUNİM’in uluslararası deneyimi bu projede de çok önemli olacak. 3 boyutlu tasarımlar, ileri mühendislik ve yazılım hizmetleri ve en önemlisi Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan Hybrid Power Plant Controller teknolojisinin bu projede kullanılması projedeki ASUNIM ayrıcalıklarından sadece bir kaç tanesi olacak.

Söz konusu projelerin yapımına 2023 yılının ilk çeyreğinde başlanacak olup, yılsonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır.

Bağlar RES

Lokasyon Konya-Selçuklu

Lisans Gücü 100 MWe

Kurulu Gücü 103.2 MWm

Karbon Emisyon Azaltımı 158.000 ton (Yıllık)

Santralin toplam kurulu gücü 103.2 MWm olup, sahada toplamda 24 adet Siemens Gamesa G132 – 3.3 MW ve 5 adet Nordex N133 – 4.8 MW marka ve modelli rüzgar türbini bulunmakta. Santral Eylül 2018 itibariyle işletmeye geçerek üretim faaliyetlerine başladı. Santralin yıllık planlanan enerji üretim miktarı 281 Milyon kWh. Bağlar Rüzgar Enerji Santrali yaklaşık 158.000 ton karbonun doğaya salınımını engelleyerek çevreci bir santral olma özelliğini de göstermekte. Bağlar RES yıllık yaklaşık 110.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Yahyalı RES

Lokasyon Kayseri-Yahyalı

Lisans Gücü 52,5 MWe

Kurulu Gücü 52,8 MWm

Karbon Emisyon Azaltımı 76.000 ton (Yıllık)

Santralin toplam kurulu gücü 52.8 MWm olup, sahada toplamda 22 adet Nordex N117 – 2.4 MW marka ve modelli rüzgar türbini bulunmakta. Santral Şubat 2016 itibariyle işletmeye geçerek üretim faaliyetlerine başladı. Santralin yıllık planlanan enerji üretim miktarı 139 Milyon kWh. Yahyalı Rüzgar Enerji Santralinin GOLD sertifikası olup; yılda yaklaşık 76.000 ton karbonun doğaya salınımını engelleyerek çevreci bir santral olma özelliği göstermekte. Yahyalı RES yıllık yaklaşık 90.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.