İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Akkuyu NGS’nin 3’üncü Güç Ünitesi’nde İç Koruma Kabuğunun Montajının Bir Aşaması Daha Tamamlandı

Akkuyu Nükleer Güç Ünitesi’nin (NGS) 3’üncü Güç Ünitesinde iç koruma kabuğunun (İKK) montajının bir aşaması daha tamamlandı. 

Nükleer güç santralinin güvenlik sisteminin ana unsurlarından biri olan İKK’nin ikinci katmanı, Akkuyu NGS’nin 3’üncü güç ünitesinde bulunan reaktör binasına başarıyla kuruldu. Kabuğun montajında zaman tasarrufu sağlayan ön imalat yöntemi kullanılıyor.

İKK’nin ikinci katmanı, 24 bölümden oluşan kaynaklı bir metal yapı olma özelliği taşıyor. 330 tondan fazla ağırlığa ve 20 metreden fazla çapa sahip genişletilmiş katmanın montajı, Liebherr LR 13000 ağır paletli vinç kullanılarak gerçekleştirildi ve yaklaşık 7 saat sürdü.

Kurulumdan sonra 3’üncü ünitenin reaktör binasının yüksekliği 12 metre artarak 16,9 metreye ulaştı.

NGS Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: “İç koruma kabuğu, reaktör bölümünün önemli bir unsurudur. İKK, reaktör binasının en büyük yapısal unsurlarından biri olarak reaktörün güvenliğini ve çevre güvenliğini sağlar. Reaktör binasının iç koruma kabuğunun inşasında bir sonraki aşamayı, üçüncü katmanının inşa edilmesi oluşturuyor. Bundan önceki aşamada ise, ikinci katmanın demirle güçlendirilmesi, özel kalıpların kurulması ve betonlama yapılması gerekiyor” dedi.

Reaktör binasının iç koruma kabuğunun dışında, Rusya’nın yenilikçi 3+ nesil VVER-1200 güç ünitelerinin inşasına yönelik bir dış korumanın inşası öngörülüyor. Dış koruma kabuğu, reaktör ekipmanını her türlü dış etkiden korumaya yarıyor. 

Akkuyu NGS sahasındaki inşaat ve montaj çalışmaları, dört güç ünitesi, kıyı hidroteknik yapıları, güç dağıtım sistemi, idari binalar, eğitim merkezi ve NGS fiziksel koruma tesisleri olmak üzere ana ve yardımcı tesislerin tümünde devam ediyor. 

Bilgi notu:

Akkuyu NGS, Türkiye inşa edilen ilk nükleer güç santrali olma özelliğini taşıyor. Akkuyu nükleer güç santrali projesi, her bir güç ünitesi 1200 MW kapasiteye sahip Rus tasarımı VVER III+ Nesil reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Proje bugüne kadar tamamen Rusya tarafından finanse edildi. Akkuyu NGS, küresel nükleer endüstride Yap-Sahip Ol-İşlet modeline uygun olarak hayata geçirilen ilk proje olma niteliğini taşıyor.

Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Hükümetlerarası Anlaşma’nın koşulları uyarınca, NGS’nin ilk güç ünitesinin devreye alma işleminin, inşaat için tüm izin ve lisansların alındığı tarihten itibaren 7 yıl içinde tamamlanması, 1’inci Ünite’nin inşası için 2018 yılında lisans alındığı göz önünde bulundurulduğunda, ilk güç ünitesinin en geç 2025 yılında devreye alınması gerekiyor. Bununla beraber ortak proje ekibi, ilk güç ünitesinin inşaatının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında tamamlanması ve başlangıç testlerine hazır olması için mümkün olan her türlü çabayı gösteriyor.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.