İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

4. Elektrikli Araçlar ve Akıllı Şehirler Çalıştayı Yapıldı

Çalıştaya; EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Mehmet Kürkçü, EPDK Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanı Zafer Korkulu, Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, üniversite öğretim elemanları, STK ve diğer meslek odaları üyeleri katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Mehmet Kürkçü küresel enerji piyasalarında son yıllarda yaşanan gelişmelerin ve artan iklim değişikliği kaygılarıyla birlikte somutlaşan hedeflerin enerji dönüşümünü enerji politikalarının merkezine yerleştirdiğini vurguladı. Artık tüm dünyada; gerek kamuda, gerek özel sektörde gerekse akademide hızla artan oranda iş ve beyin gücünün enerji dönüşümüne adandığına dikkat çeken Kürkçü, 2021 yılından bu yana küresel enerji sektörü çalışanların yarıdan fazlasının da temiz enerji ve ilişkili alanlarda istihdam edildiğini kaydetti. Kürkçü şunları söyledi;

“Böyle bir mesleki dönüşümün, hem enerji sektöründe muazzam bir gelişme gösteren hem de enerji dönüşümünde iddialı hedefleri olan ülkemizde de yaşanması kaçınılmaz. Ve tabii ki bu süreç enerji uzmanlarını ve diğer tüm kesimlerdeki enerji profesyonellerini yeni nitelik ve becerilerle donatmayı zorunlu kılıyor. Düzenlediğimiz eğitimlerin yanı sıra, bugünkü çalıştay gibi etkinliklerin de konuya ilişkin mesleki birikime yapacağı katkıyı -hem üyelerimiz hem de sektör birikimi açısından- son derece önemsiyoruz. Bu tür etkinliklerin, kamudan, özel sektörden, akademiden, farklı paydaş kesimlerinden bakış açılarının paylaşılması ve karşılıklı anlaşılması bakımından büyük önem taşıdığını düşünüyoruz.”

Açılışta konuşan EPDK Enerji Dönüşüm Dairesi Başkanı Zafer Korkulu da son yıllarda çevre hassasiyetlerin artmasının günümüz dünyasını, “enerji dönüşümü” ya da “yeşil dönüşüm” olarak tabir edilen bir dönüşümün eşiğine getirdiğini söyledi. Elektrikli araç şarj hizmetlerine yönelik son durumu değerlendiren Korkulu: “Yasal çerçevenin oluşturulmasının ardından şarj istasyonlarımızın sayısı hızla artıyor. Hali hazırda 81 ilimizde şarj istasyonları bulunmakta. 2022 yılının Ekim ayında şarj hizmeti verilen soket sayısı toplamı 2400 civarında iken bu sayı bugün itibariyle 10500 adete ulaşmış durumda, soket sayılarında 1 yıllık süre zarfında 5 katına varan bir artış söz konusu” dedi.

Elektrikli araç ve şarj soket sayıları artarken bu araçların daha çevreci bir şekilde kullanılabilmesine imkân sağlayacak bir düzenlemeyi de yakın zamanda yürürlüğe koyduklarını vurgulayan Korkulu, yapılan düzenleme ile lisans sahiplerinin, şarj istasyonlarından araçlara temin edilen elektrik enerjisinin tamamının YEK-G sistemi aracılığıyla yenilenebilir enerji kaynakları ile üretildiğinin belgelendirildiği “yeşil şarj istasyonları” işletebileceklerini açıkladı. Korkulu şunları söyledi:

“Elektrikli araç ekosisteminin gelişimi için, araçtan şebekeye elektrik teknolojisi, akıllı şebeke uygulamaları, batarya değişim istasyonları, mobil şarj istasyonları, kablosuz şarj, yol üstü şarj üniteleri, elektrikli yollar gibi inovatif alanlara yönelik gelişmeleri kurum olarak takip etmekteyiz. Akıllı şehirlerin de önemli birer parçası olacak bu unsurların önümüzdeki dönem hayatımızda daha çok yer bulacağını inanıyoruz.”

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.