İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Avrupa’nın En Büyüğü Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi Projesi

Atık yönetimi ve çevre yönetimi süreçlerini bütünsel bir yaklaşımla yürüten ve İstanbul’un temizliği için çalışan İSTAÇ, evsel atık yönetimi çözümlerine yeni bir tesis daha entegre etmeye hazırlanıyor. Seymen Atık Bertaraf Tesisi’nde evsel atıkların depolanması sonucunda oluşan sızıntı sularını arıtacak olan Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, sızıntı sularının hava, toprak, su ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde arıtımını gerçekleştirecek.

Avrupa’nın En Büyük Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi

Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yanında konumlanacak olan çöp sızıntı suyu arıtma tesisi yaklaşık 40 bin metrekarelik alanıyla Avrupa’nın en büyük çöp sızıntı suyu arıtma tesisi olacak. Membran Biyoreaktör (MBR) ve Nano Filtrasyon (NF) prosesleri ile çalışan tesis günde 4.000 metreküp sızıntı suyunu arıtabilecek kapasiteye sahip. Yapım süreçleri İBB Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın yürütücülüğünde ve yapım müşavirliği İSTAÇ AŞ’nin kontrolünde gerçekleştirilen Seymen Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nın işletme sorumluluğu ile hizmete hazır hale getirildi. Mevcut Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesislerini ek olarak tamamlanan Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, atık bertaraf ve depolama süreçlerinin en büyük sorunlarından biri olan sızıntı sorununa ek çözüm getirecek.

Sızıntı Suyu Nedir?

İstanbul’da üretilen günlük 19 bin ton evsel atığın, geri kazanım süreci dışında kalan bölümünü İstaç’ a ait Anadolu ve Avrupa yakasında konumlandırılan düzenli depolama sahalarında doğaya ve insana zarar vermemesi için güvenli şekilde bertaraf ediliyor.

Bertaraf sürecinde atıklardan kaynaklı çöp sızıntı suyu, yeraltı ve yerüstü su rezervlerini kirletmemesi için sızdırmazlığı sağlanmış depolama alanından sızıntı suyu arıtma tesisine aktarılıyor. Evsel atık suya oranla 55 kat daha fazla kirlilik yüküne sahip olan sızıntı suyunun arıtılmasına biyolojik havuzda başlanıyor. Biyolojik havuzda bakteriler yardımıyla ilk arıtım işleminden geçen sızıntı suyu daha sonrasında Membran Biyoreaktör (MBR) ve Nano Filtrasyon (NF) aşamalarından geçerek doğaya ve insana zararsız hale getiriliyor.

150 Günde 150 Proje

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında, günlük 4 bin metreküp atık artıma kapasitesiyle, kategorisinde Avrupa’nın en büyüğü olacak Silivri Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’ni İstanbul’a kazandırdı. Çevreyi, tarım alanlarını ve yer altı sularını koruyan çevre dostu proje, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından hizmete açıldı. İmamoğlu, Büyükkılıçlı Mahallesi’nde hizmete giren dev tesisin açılışında bir konuşma yaptı.

“İstanbul’un dere yataklarının daha fazla yapılaşmasına izin vermemek, korumak, geliştirmek ve özellikle yeşil alanlarıyla yaşam vadilerine dönüştürme meselesini çok önemsiyoruz.  Bunun için yoğun bir çaba içerisindeyiz” dedi.

Şile Kömürcüoda Müjdesi

Kentin Anadolu yakasında bulunan Şile Kömürcüoda’daki çöp depolama alanında da benzer bir tesisin inşasına hızlıca başlayacaklarını duyuran İmamoğlu, “Arkadaşlarımla konuştuğum üzere; buradaki gibi bir imalat süresi değil, bir yılı biraz aşkın bir imalat süresiyle, oradaki bu sorunu da sıfırlamış olacağız. Kömürcüoda, yıllardır var. Oradaki çöp sızıntı suyu sorunu, sadece orada lokal bir alanda kalmıyor. Burada olduğu gibi, denize kadar etraftaki doğayı kirleten bir kavramı Kömürcüoda’da da bertaraf edebilmenin inşallah gururunu yaşayıp, Anadolu Yakası’nda da sorunu sıfırlamış olacağız. Bütün bunlar, İstanbul gibi atıkların yüzde 68’inin ne yazık ki düzenli depolama yöntemleriyle bertaraf edilmesi yönteminin ortaya konduğu bir şehirde, önemli yatırımlar. Biz de yönümüzü sıfır atığa doğru çevirmiş bir şehir olarak, umuyorum ki çok hızlı hareketlerle 21. yüzyıla yakışan bir şehir olmayı başaracağız” ifadelerini kullandı

Çöp Sızıntı Suları, Evsel Atık Suyundan 55 Kat Fazla Kirlilik Yüküne Sahip

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Alpay ise, konuşmasında, açılışı yapılan tesisle ilgili detaylı bilgiler paylaştı. Gürkan’ın paylaştığı bilgilere göre; Silivri Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, günlük 4 bin metreküp atık artıma kapasitesiyle, kategorisinde Avrupa’nın en büyüğü olacak. 40 bin metrekare alan üzerine kurulu tesis; Sızıntı Suyu Giriş Yapısı, Lagün (5 bin metrekare), Terfi/Dengeleme Havuzu, Biyoreaktör (7 bin 500 metrekare), Blower Binası, Membran Binası, Çamur Binası, Atölye Binası, İdari Bina’dan oluşuyor. Toplam yatırım bedeli 220 milyon TL olan tesiste, evsel atık suyuna oranla ortalama 55 kat fazla kirlilik yüküne sahip çöp sızıntı suları; hava, toprak, su ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde arıtılacak.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.