İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

ISBAŞ, Kendi Elektriğini Üretecek

Isparta Belediyesi, Güneş Enerjisi Santralleri (GES) yatırımlarını sürdürüyor. Senirce ovasının tepelerinde panel kurulumları devam eden 5,6 Megavatlık GES’in karşı tarafına da 1 Megavatlık GES kurulacak. Böylelikle belediye Senirce bölgesinde 6,6 Megavatlık Güneş Enerjisi Sistemlerine kavuşacak. Isparta Belediyesi, bu yatırımların yanında ISBAŞ Bimsblok Üretim Tesislerinin çatısına da 1 Megavatlık Güneş Enerjisi Santrali kurdu. Güneş panellerinin kurulum aşamaları tamamlanırken, tesisin 15 gün sonra elektrik üretmeye hazır hale gelmesi bekleniyor. GES sayesinde ISBAŞ Bimsblok Üretim Tesisleri, kendi enerjisini üretecek ve elektrik tasarrufu sağlayacak.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ISBAŞ Bimsblok Üretim Tesislerinin çatısına kurulan 1 Megavatlık Güneş Enerji Sistemlerinin tanıtımını yaptı. Tanıtım toplantısına belediye başkan yardımcıları, bazı belediye meclis üyeleri, ISBAŞ Bimsblok bayi yetkilileri ve basın mensupları katıldı.

ISBAŞ Bimsblok Üretim Tesislerinin çatısına kurulan GES ile ilgili bilgi veren yüklenici firma yetkilisi Mehmet Songur, çatıya kurulan güneş enerji sistemlerinin yıllık 1,5 milyon kilovat elektrik üreteceğini söyledi. Songur, “Burada Türk malı paneller kullanıldı. ISBAŞ, GES sayesinde aylık 200 bin lira yıllık da 2,5 milyon liralık gelir elde edecek. Burası sanayi bölgesi olarak belediyeler arasında uygulanan tek proje” dedi.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de ISBAŞ Bimsblok Üretim Tesislerinde aylık 180 bin lira elektrik gideri olduğunu ve bu rakamın artık çatıya kurulan GES ile karşılanacağını belirtti. Başkan Başdeğirmen, “Ayrıca şirketimize bağlı bir benzinlik istasyonumuz var. Oranın da giderini düşünürsek toplamda 200 bin lira elektrik giderimiz oluyor. Yıl bazında ise bu rakam 2,5 milyon lira ediyor. Güneşten elektrik üretmek için bir çalışma başlattık. 1 Megavatlık GES’i çatıya kurmuş bulunmaktayız. Tesisimiz 15 gün sonra elektrik üretimine başlayacaktır. 15 günden sonra bu tesis kendi elektriğini üretecek. Bu yapmış olduğumuz yatırımların ne kadar değerli olduğunu biliyoruz ve bu yatırımları çoğaltmak için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Senirce ovasının tepelerine 5,6 Megavatlık güneş enerjisi sistemleri kurma çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, projenin Nisan ayı sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Senirce’de 1 Megavatlık bir projenin daha olduğuna değinen Başkan Başdeğirmen, “Onun da ihalesi Mayıs ayında yapılacak. Senirce’de toplam 6,6 Megavatlık, 1 Megavatlık da ISBAŞ Fabrikamızda olmak üzere 7,6 Megavatlık güneş enerjisi tesisimiz olacak. Bu bizim için çok önemli bir değer. Çünkü Isparta Belediyesi olarak ISBAŞ hariç yıllık 4 milyon lira elektrik parası ödüyoruz. Yıl da ise 50 milyon lira elektrik giderimiz oluyor. GES’ten 50 milyon lira alırsak şehrimize çok daha fazla yatırım yapma imkanımız olacak. 5 yıllık dönemi düşündüğümüzde 250 milyon lira geri dönen bir para olacak. 250 milyon lira ise çok güzel yatırımlar yapacağımızı düşündüğümüzde bu yatırımların ne kadar güzel olduğunu görebiliyoruz” diye konuştu.  

Yeni Otogarın çatısına 5 Megavatlık güneş enerji sistemlerinin kurulacağını kaydeden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, bu proje için izinlerin alındığını ve kısa sürede çalışmaların başlayacağını bildirdi. Davraz Kapalı Çarşamba Pazaryeri çatısının kar yağışıyla çöktüğünü belirten Başkan Başdeğirmen, “Oraya yeni uygulayacağımız projeye güneş enerjisi santrali de koyuyoruz. Halıkent Pazaryerimizde kar yükünden dolayı eğilmeler olmuştu. Orayı da güçlendirerek, üstüne güneş enerjisi santrali koymak için bir proje hazırlığımız var. Bundan sonra yapacağımız projelerde uygun olan yerlere güneş enerji santrallerini koyarak yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ISBAŞ Bimsblok Üretim Tesisleri ile birlikte belediyenin aylık 4 milyon 200 bin lira elektrik gideri olduğuna değinen Başkan Başdeğirmen, “Biz 4 milyon 200 bin liralık elektrik üretebilirsek bunu da TEDAŞ’a satarak parasını alma imkanımız var. Devletimiz bu imkanı bize sağlıyor. Hem elektriğimizi ücretsiz kullanacağız hem de fazla ürettiğimiz elektriği satarak elde edeceğimiz gelirleri başka yatırımlarda kullanacağız. Bu da Isparta’mızın farklı yerlere yürümesine vesile olacaktır. Devletimizin verdiği destekler dışında bizler de farklı kaynaklar üretmek zorundayız. İşi yapan firmamız belediyeler düzeyinde 7,6 Megavatlık güneş enerjisi sistemi kurup, faaliyete geçirebilen tek belediye olduğumuzu söylüyorlar. Bu açıdan yaptığımız yatırımdan çok memnun olduğumu belirtmek istiyorum” görüşlerinde bulundu.

Belediyenin elektrik giderinin yıllık yaklaşık 50 milyon lira olduğunu söyleyen Başdeğirmen, 5 yıllık hesaba göre bu rakamın 250 milyon liraya ulaştığını belirtti. Başkan Başdeğirmen, “Bu para yaptığımız bu yatırımlarla kasamızda kalacak. Bu parayı kasamızda kalınca başka yatırımlara yönlendireceğiz. Toplamda yaklaşık 12,6 Megavatlık Güneş Enerjisi Sistemleri çok kısa bir zamanda üretime geçmiş olacak. Bu, belediyeler için çok önemli bir kaynak. Bizim bu şekilde yaptığımız yatırımlar hem ekonomimize katkı sağlayacak hem de ülkemizi güçlendirecektir. Yapılan bu çalışma belediyenin bugüne kadar yapılan tüm çalışmalarına karşı çok güzel gelir getiren, ileriye dönük bir yatırım olarak hayata geçiyor. O da bize nasip oldu, bundan dolayı çok mutlu oldum. Bu iş de emek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ISBAŞ’ın bayileri de Isparta Belediyesinin GES projesinden duydukları memnuniyeti ifade ederek başta Başkan Şükrü Başdeğirmen olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.