İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Uluslararası Projelerde Berdan Cıvata İmzası

Tarsus’ta 5 kişilik bir ekiple 150 metrekare alanda kurulan Berdan Cıvata, artık Tarsus Mersin Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 12 bini kapalı toplam 33 bin metrekare alanda üretim yapıyor. Firmanın markası Türkiye’nin yanı sıra 10 ülkede daha tescilli. Türkiye’de İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, Türkiye’den Kıbrıs’a Su Temini gibi birçok mega projenin bağlantı elemanlarını üreten ve Türkiye’nin 161’inci, sektörünün 2’nci Ar-Ge Merkezi unvanını alan firma, Turquality kapsamına girerek uluslararası projelere odaklandı. Berdan Civata’yı Genel Müdür Zeynep Şemsi Aysalar ile konuştuk.

Firmanız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Berdan Civata 1979 yılında yurt içi ve yurtdışında firmaların standart ve özel cıvata, somun, saplama ve ankraj gibi her çeşit ve kalitedeki bağlantı elemanları ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Tarsus’ta Yunus ve Hasan Şemsi kardeşler tarafından kurulmuştur. Kuruculardan babam Makine Yüksek Mühendisi Hasan Şemsi yarım asra yakın bir süredir yurtiçi ve yurtdışı deneyimi ile Türkiye’nin en eski cıvata üreticilerinden biridir. İkinci kuşak temsilcisi olarak bizler kurumsal firma olmanın avantajıyla yönetimi babalarımızdan devraldık. Rahmetli ablam Esra Şemsi’den sonra genel müdürlük görevini ben üstlendim. Kardeşim Dilay Şemsi dış ticaret ve pazarlama, kuzenim Leyla Çensi ise üretim ve tedarik zinciri yönetimi sorumluluklarını devraldı. Bizler ikinci kuşak olarak her geçen sene şirketi daha ileri taşımanın heyecanını yaşıyoruz. Kurum kültürümüzü, ilke ve değerlerimizi korurken çağın ve teknolojinin getirdiği yeniliklere uyum sağlayarak ulusal ve uluslararası pazarlarda sayılı bağlantı elemanları tedarikçisi olma vizyonuyla ilk günkü heyecanla çalışıyoruz.

Devam eden projelerinizden bahseder misiniz? Çözüm ortağı olarak firmalara sağladığınız hizmetler nelerdir?
Birkaç devam eden projemizden bahsedeyim. Bu sene Avrupa ve Türkiye’de kurulumu yapılacak 200’ün üzerinde rüzgâr türbininin bağlantı elemanları siparişini almış bulunmaktayız. Eylül ayına kadar üretim ve teslimatlarımız devam edecek. Yine enerji sektörüne; Mersin Akkuyu’da inşaatı devam eden nükleer tesis ve Salihli jeotermal santrali için üretimlerimiz devam etmektedir. Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü olan Çanakkale 1915 Köprüsü’nün yüksekliği 318 metre olan kulelerinin ayakları için çapı 85mm uzunluğu yaklaşık 11 metre olan ankrajlarının üretimini tamamlayıp gönderdik. Şuan köprüye haftalık cıvata-somun üretim ve sevkiyatlarımız devam etmektedir. Bunun haricinde; Türkiye’nin sanayisinde amiral gemisi olma yolunda ilerleyen savunma sanayinin önemli firmaları olan ASELSAN, BMC, FNSS gibi firmalara üretimlerimiz devam etmekte savunma sanayinin diğer firmalarıyla da görüşmelerimiz sürmektedir

Geçmişte yapmış olduğunuz projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Çözüm ortağı olduğumuz tamamlanan sayısız mega projelerimizin birkaçını anlatayım. Avrupa’nın en uzun 2.asma köprüsü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü bilinen adıyla Osman Gazi Köprüsü için 110mm çapında 11 metre uzunluğundaki temel ankrajların üretimi, Kuzey Kıbrıs Su Temin Projesi’nin denizin 250 metre altında giden 80km uzunluğundaki boru hattı birleşim noktaları için paslanmaz çelik ankraj, cıvata ve somun üretimi, Yedigöze Sanibey Baraj Projesi için baraj kapak ankraj üretimi, Mekke-Medine Hızlı Tren İstasyonları Projesi ve Süveyş Kanalı Enerji Atlama Kuleleri için çelik konstrüksiyon cıvataları üretimi, Atatürk Olimpiyat Stadyumu ve 2022’de Katar’da yapılacak FIFA Dünya Kupası için yapılan stadyumların çatı gergi çubukları üretimi, Beşiktaş Tersanesi ve Libya Limanı Projesi için rıhtım temel ankrajları üretimi, son olarak Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP boru hattı için saplama üretimlerini sorunsuz tamamlayıp bu büyük projelerde çözüm ortağı olarak yer aldık.

Bağlantı elemanları sektörünün zorluklarından ve çözüm sürecinde yaşadıklarınızdan bahseder misiniz?
Sanayinin kalbi olarak görülen bağlantı elemanları sektöründe hakkıyla üretici olmanın gerekliliklerini yerine getiriyoruz. Üretimde yapılacak en ufak hatanın veya kaliteden verilen en küçük tavizin, kullanım yerlerinde çok büyük maddi kayıplara ve en önemlisi de telafisi olmayan can kayıplarına sebebiyet verdiğini ve vereceğini biliyoruz. Bu ürünlerin kritik önem taşıyan bağlantılar olduğunun bilincinde; Türkiye’nin bağlantı elemanları sektöründe akreditasyon belgeli ilk ve şuana kadar tek laboratuvarını kurarak ürettiğimiz her bir parçanın standartlar ve şartnamelere uygunluğunu test ediyoruz. Ürün kalitesi Berdan Civata’da önceliklidir. Bu kaliteyi garanti altına almak ve gelişen teknolojiye uyum sağlamak için imalat, ısıl işlem, yüzey kaplama proseslerini tam entegre tesislerimizde 40 mühendisimizin kontrolünde yürütmekteyiz.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Yaptığımız iş, kritikliğinin yanında aynı zamanda stratejiktir de. 2.Dünya Savaşı sırasında İngiltere Başbakanı Churchill’in müttefiklerine Almanya’ya karşı, önce bağlantı elemanlarını fabrikalarını vurmayı önermesi bağlantı elemanlarının ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu gösteren en önemli örneklerden olsa gerek. Berdan Cıvata olarak yatırımlarımızı bu doğrultuda hız kesmeden devam ettiriyoruz. Şubat ayında devreye alacağımız yeni ısıl işlem fırınımızla aylık ısıl işlem kapasitemiz 750 tona çıkacak. Yine yüzey kaplama bölümünde iki aşamalı yapacağımız yatırımla Haziran ayında kapasitemiz 850 ton/ay ve 2.aşama da tamamlandıktan sonra bu senenin sonunda 1000 ton/ay yüzey kaplama kapasitemizle hizmet veriyor olacağız.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.