İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

İnşaat Sektöründe Radikal İnovasyon Merkezi CONSEI.TECH’i Tanıyoruz -II-

İnşaat Tedarik Dergisi Mayıs-Haziran 2021 sayısında İnşaat Sektörünün Sanal ve Otonom Kuluçka Merkezi CONSEI.TECH’in Kurucu Mentoru Değişim Mimarı Demet Demirer ile sohbet etmiş ve 2021 Yapı Fuarı’da – YAPITECH Garage’a katılmış olan startup’larla birlikte kurmuş oldukları CONSEI.TECH’in kuruluş amacından bahsetmiştik. Dünyada İnşaat Sektöründeki değişime, Startup’lara verilen öneme ve Türk İnşaat Sektörü’ndeki ihtiyaca dikkat çekmiştik. Bu sayımızdan itibaren CONSEI.TECH üyesi Startup’ları, sektöre sundukları çözümleri ve getirdikleri yenilikleri tanımaya devam ediyoruz.

Dergimizin Temmuz-Ağustos 2021 sayısının konukları sektörün ezber bozan iki girişimcisi; InSuppliers’ın kurucusu Güliz Fiş ve Woow!App kurucu/ortağı Bora Yiğit Şentürk. Insuppliers ve WoowApp günümüzün değişen rekabet sürecinde bireylerin ve kurumların talepleri, satınalma kararları ve alım süreçleri ile ilgili dönüşüme odaklanıyor. İnşaat sektörü teknoloji ve girişim kavramlarında diğer sektörlere nazaran daha geleneksel olarak kabul görse de artık yeni gereksinimleri ile yavaş yavaş farklılaşmaya adımlarını atmaya başlamış bulunuyor.

Bugünkü sohbetimize İnşaat Sektörünün Profesyonel Ağı  www.insuppliers.com’un kurucusu Sayın Güliz Fiş’i ve inSuppliers’ı tanıyarak başlıyoruz.

InSuppliers’ın kurucusu Güliz Fiş

Bize inSuppliers’dan biraz bahsedebilir misiniz? inSuppliers.com nedir?

inSuppliers, inşaat sektöründe işveren ile iş yapan firmaların kendilerine en uygun iş ortaklarını doğrudan bulmalarını kolaylaştıracak paydaşlar arası networking imkânı sağlayan global bir dijital platformdur. Aslında ürün ve/veya hizmet sağlayıcılar ile karar vericilerin buluşma noktasıdır. Biz özetle; inSuppliers’ı inşaat sektörünün profesyonel ağı olarak tanımlıyoruz.

inSuppliers’ın hikayesi nedir, inSuppliers’i kurmaya nasıl karar verdiniz?

inSuppliers, yaklaşık 15 sene boyunca mega projeler yapmış inşaat taahhüt firmalarının satınalma departmanlarında çalışırken yoğun tedarikçi arayışım ve aynı şekilde tedarikçilerin de işveren arayışı sırasında tarafların birbirlerine doğrudan erişim konusunda yaşanan problemler, düşük verimlilik, kayıp zaman ve işgücü maliyetlerine çözüm önerisi olarak hazırladığım bir B2B girişimdir.

Kurumsal iş hayatında çalışan profesyonellerin ben de dahil güncel piyasaya hâkim olabilmek için fazla zaman harcadığını ve teknik olarak yeterli olmayan kaynaklar kullandığını, istenilen nitelikteki ürün ve hizmet arayışlarında bilgi kirliliği olduğunu fark ettim. Doğru bilgiye direkt ulaşılamadığını, üreticiden uygulamacıya kadar aranan nitelikteki tedarikçiye erişim, iletişim ve referans konularında sorunların yaşandığını tespit ettim.

İnşaat sektöründeki iş yapan firmaların da işverenlere erişmek ve kendilerini tanıtabilmek için hem zorlu hem de maliyetli yöntemleri tercih etmek zorunda kaldığını gözlemledim. Bu nedenlerle iş süreçlerimi kolaylaştırmak amacıyla kendim için bir model oluşturdum. Ancak daha sonra trendleri, sektörün ihtiyaçlarını, gerçekliğini göz önüne alarak geliştirdiğim bu modelden güç alarak, firmaların kendilerini hem ayrıntılı hem düşük maliyetle tanıtabileceği, işverenlerden referanslarını bu model aracılığıyla alıp profillerinde yayımlayabileceği; işveren firmaların da çoklu arama kriteriyle aradığı ürün ve hizmet sağlayıcıların yetkililerine direkt ulaşabileceği www.insuppliers.com’u kurdum.

inSuppliers değer önerisi nedir? Kullanıcılarına sunduğu hizmetleri de açıklayabilir misiniz?

İş yapan firmaların teknik ve ticari kabiliyetlerinin en önemli göstergelerinden biri müşteri yorum ve referanslarıdır. Bu araştırma sürecini kolaylaştırmayı sağlayacak inSuppliers’da referans tanımlama ve müşteri yetkilisinden teyit ve yorum alma özelliğimiz mevcuttur. Böylelikle işveren firmalar da aradıkları firmaların hem uzmanlıklarının teyidini hem de müşterilerinin yorumlarına kolaylıkla erişebilmektedir.

Detay ve çoklu filtre seçeneği sunan akıllı arama motoru ile proje tipi, proje lokasyonu, müşteri sektörü, müşteri endüstrisi, müşteri adı, hizmet&uzmanlık, lokasyon, firma büyüklüğü, faaliyet alanı ve faaliyet türü başlıkları altında nokta atışı aranan firma ve yetkililerine erişim imkanı sağlamaktadır.

Bazen öyle uzmanlıklara ihtiyaç duyarız ki bunlar niş imalatlardır, üreticisine ulaşmak çok da kolay değildir. Belki çok yakınımızda belki Anadolu’dadır ama biz onu arama motorlarında arar içerik avcılığı yapmaya çalışırız ki hep ıskalamış bile oluruz. Bu noktada inSuppliers görünür olmayan firmalara da pazarlama bütçesiden tasarruf sağlayarak firmasını en etkin şekilde tanıtabilme fırsatı sağlamaktadır. İnşaat sektörü ve bağlı olduğu diğer sektörler işverenleri ise iş yapan firma ve yetkilerine ister kontak bilgilerinden isterse site içi mesajlaşma özelliği ile kolaylıkla erişim sağlayabilmektedir.

inSuppliers’da işleyiş nasıldır?

inSuppliers’da; iş yapan yani ürün/hizmet sağlayıcı firmalar kayıt olduktan sonra profil oluştururken iş veren yani karar verici firmalar kendilere verilen kullanıcı adı ile üye olmaktadır.  İş yapan firmalar üye olduktan sonra profillerini 3 aşamada oluşturmaktadır. 1.aşama firmalarına ait genel bilgiler ve uzmanlık girişleri iken 2.adımda müşterisini 3.adımda da müşterilerine ait referanslarını tanımlayıp müşteri yetkilisinden bu referanslarının teyidini ve müşteri yorumunu alıyorlar. Üstelik müşteri yetkilisinin inSuppliers’a üye olma zorunluluğu yok. Böylelikle profilinde ayrıca müşteri yorumlarına da erişilmiş oluyor. Tüm inşaat sektörü profesyonellerini bekliyoruz!

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür eder, sektör için faydalı çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Sohbetimize mimari ve dekorasyon odaklı sosyal platform WoowApp kurucu/ortağı Sayın Bora Yiğit Şentürk ile devam ediyoruz.

WoowApp kurucu/ortağı Bora Yiğit Şentürk

Öncelikle sizi ve girişimizi tanımak isteriz.

Merhaba, Ben Bora Yiğit Şentürk, inşaat mühendisiyim ve 2016’dan beri yapı sektöründe teknoloji girişimcisiyim. Geçtiğimiz yıllar süresince ekibimizle birlikte iletişim ve iş yapış şekillerini değiştirmeyi hedefleyen dijital ürünler geliştirdik. Woow!App’te bu amaçla geliştirdiğimiz bir ürün.

Hepimiz güzel bir evde, iyi bir çevrede yaşamak isteriz değil mi? Peki nedir güzel ev, iyi çevre? Büyük bir ev mi, apartman dairesi mi, şehir merkezinde mi, beyaz mı yeşil mi? Tasarım zevklerimiz bize özeldir ve trendlerle, hayat tarzımızla ve çevreyle etkileşime geçtikçe şekil değiştirir. Woow!App ile herkesin kendine uygun evler ve yaşam alanları yaratmasını hedefliyoruz.

Peki Woow!App’i nasıl tanımlarsınız?

Woow!App evinizi ve çevrenizi geliştirmenin ve güzelleştirmenin en yeni yolu. Tüm dünyadan tasarım ve mimari tutkunlarından ilham alabileceğiniz, en sevdiğiniz mimar, tasarımcı veya marka ile etkileşime geçebileceğiniz ve geliştirdiğimiz teknolojik araçlar ile hayallerinizi gerçeğe dönüştürebileceğiniz bir Sosyal+ Platform.

Nedir Sosyal+ Platform? Woow!App’i diğer sosyal platformlardan nasıl farklı kılıyor?

Sosyal+ platformlar son yıllarda ön plana çıkan yeni bir akım diyebiliriz. Basit bir şekilde açıklamak gerekirse, sosyal dinamikleri kullanarak insanları ilgi alanlarına özel içerikler ve kullanıcılarla buluşturan, ilgili alana yönelik kullanıcı ihtiyaçlarını gözeterek o doğrultuda özellikler sunan platformlar diyebiliriz. Biz de Woow!App’te mimari ve tasarım alanında kullanılan ve kullanılması kullanıcılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak teknolojileri geliştiriyoruz ve sosyal platforma entegre ederek uygulamamızı bir sosyal platformdan öteye taşıyoruz.

Özel değilse bunlar ne gibi özellikler bizimle paylaşabilir misiniz?

Tabii ki. Öncelikle bir çoğumuzun son dönemde aşina olduğu AR ‘Artırılmış Gerçeklik’ ve VR ‘Sanal Gerçeklik’ teknolojileri bizim için çok önemli. Online ürün/hizmet alımının mimari ve tasarım alanında yeterli büyümeyi sağlayamadığını görüyoruz. Bunun sebeplerinden biri ve bence en önemlisi tüketicinin ürünü/hizmeti satın almadan önce kendi ortamında deneyimleme ihtiyacı. Geri iadesi zor, ortalama sepet tutarları yüksek ve fiziksel olarak ortamda bulunmadan önce nasıl olacağını tahmin etmesi zor bir alan. Tabii sadece AR ve VR değil, kullanıcının belli bir alanda kısılıp kalmasını engelleyecek içerik dağıtım algoritmaları ve içerik türleri de geliştiriyoruz.

Peki Woow!App kimlere fayda sağlayacak?

        Yaşadığı alanı güzelleştirmek isteyen herkes ve bu doğrultuda son kullanıcıya ürün/hizmet ulaştıracak tüm paydaşlar yararlanabilecek. Örneğin, tasarımcılar online olarak danışmanlık verebilecek, ürün sağlayıcılar ürünlerini üretmeden 3 boyutlu modelleri ile ön talepleri değerlendirebilecek.

        En geç yaz sonunda tüm dünyada yayına alacağımız uygulamamızın ön lansmana katılmak isterseniz woowapp.co adresini ziyaret edebilirsiniz.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür eder, sektör için faydalı çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Önümüzdeki sayıda CONSEI.TECH‘e üye Startup’ları tanımaya; Sektör için akıllı ve maliyet etkin BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) çözümleri geliştiren BIMCRONE ve BIM Objeleri kütüphanesi BIMMADE’i tanıyarak devam edeceğiz.

CONSEI.TECH Eylül 2022’de CONTECHVERSE olarak marka değişikliğine gitmiştir. Kurumun web sitesi www.contechverse.com olarak değişmiştir.

“Consei.tech’i Tanıyoruz” Yazı Dizisinin Diğer Bölümleri

İnşaat Sektöründe Radikal İnovasyon Merkezi Consei.tech’i tanıyoruz-I

Değişim Mimarı – Sosyolog Y.Mimar Demet Demirer

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.