İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Enerji Dostu Yeni Nesil Hastaneler

          Sağlık Bakanlığı’nın yapı standartları yüksek kalitede inşa ettiği hastaneler yüzde 90’a varan oranlarda enerji verimi sağlayan sistemlerle faaliyetlerini sürdürüyor. Enerji dostu yeni nesil hastanelerin sayısı her geçen yıl artıyor.

          Türkiye genelinde yatırımların proje, ihale ve inşaat süreçlerini yürüten Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, nitelikli yatak sayısını artırmak, daha kaliteli ve yüksek konforda sağlık hizmeti sunumu için yeni yatırımları hayata geçiriyor. Mevcut hastaneler kapasite, fiziki, teknoloji, altyapı alanlarında yeni bir yüze kavuşuyor. Yeni planlanan ve inşa edilen sağlık yatırımları ile Türkiye bugün artık uluslararası platformda model ülke olarak gösteriliyor. Modern tıbbin olanaklarının sunulduğu, sağlık hizmet kalitesini yükselten yeni nesil hastaneler yapı standartları açısından da yüksek kalite ve verimlilikte inşa ediliyor. Dünya genelinde enerji tüketiminin artmasıyla birlikte, enerji verimliliği, tasarrufunun önemi artıyor. Bu verimliliği, tasarrufu sağlayacak sistemler kuruluyor.

Yeni hastane inşaatlarında zorunlu

          Sağlık Bakanlığı, 200 yatak üstündeki yeni hastane inşaatlarında kojenerasyon / trijenerasyonun uygulanmasını zorunlu hale getirdi. Sadece sağlık sektöründe değil, her sektörde ve binada uygulanabilen kojenerasyon sisteminin tüm dünyada kullanımı yaygınlaşırken, Türkiye’de son 10 yıldır daha sık kullanılmaya başlandı. Kojenerasyon / trijenerasyon sistemleri, tek çeşit yakıt enerjisini, tek bir proses ile hem elektrik hem de ısı enerjisine dönüştürebilen sistemler olarak tanımlanabilir. Tesislerin ihtiyacı olan elektrik ve ısıl enerji tek bir kaynaktan ve ihtiyacın bulunduğu lokasyonda üretilerek, hem tesislerin enerji üretim maliyetlerini, hem de elektrik ve ısının ayrı üretilmesinin sebep olacağı verim kaybını düşürüyor. Bu sebeple hem elektrik, hem ısıl ihtiyacı olan hastanelerin enerji ihtiyacının kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri ile karşılanması verimliliğin artırılması yolunda önem kazanıyor.

Yüzde 90’a varan oranda verim

          Doğalgaz yakıtı ile çalışan cihaz vasıtasıyla elektrik ve termal (ısı) üretim meydana geliyor. Hastanelerin ısıtma sisteminde ortaya çıkan sıcak suyu kullanma imkanı, trijenerasyon sayesinde ise termal üretimin soğutma için kullanılması mümkün oluyor. Özetle, kojenerasyon / trijenerasyon sayesinde hastane, kendi elektriğini ve ısısını üretiyor. Verim ve tasarruf işletmeye bağlı olmakla birlikte, genel olarak yüzde 90’a varan oranda verim, yüzde 60’a varan oranda tasarruf sağlanıyor.

Güneş enerji sistemi

          Yenilenebilir ve kolay erişilebilen enerji kaynaklarından güneş enerjisi de hastanelerde kullanılıyor. İki farklı güneş enerji sistemi bulunuyor. Sistemlerden birinde sıcak su temin ediliyor. Bu sayede yüzde 90’a varan oranda verimlilik, tasarruf sağlanabiliyor. Bir diğer güneş enerji sisteminde ise kurulan panellerle elektrik enerjisi elde edilebiliyor.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.