İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Cevherlerin Uç Ürünlere Dönüşmesinde Madenlere İhtiyaç Büyük

TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), düzenlediği Sanayide Maden Panelleri serisinin üçüncüsünde demir-çelik sektörünü mercek altına aldı. Madencilik sektörünün, demir-çelik sektörünün önemli bir çözüm ortağı olduğu vurgusu yapılan panelde, madenlerin sanayiye ciddi oranda katkı sağladığına dikkat çekildi. Ayrıca etkinlikte maden sektörünün demir-çelik endüstrisine sağladığı ham madde katkısı, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın üretim süreçlerinde yapacağı değişimler, maden arama faaliyetleri ve karbon vergisinin demir-çelik sektörüne etkileri konuları konuşuldu.

Madencilik sektörünün gelişimi için çalışmalarını sürdüren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), online platformda düzenlediği Sanayide Maden Panelleri serisinin üçüncüsünde demir-çelik sektörünü farklı boyutlarıyla ele aldı.

“Yapılması gereken derin sondajlarla demir madenimizi tespit etmek”

Panelde demir madeninin arama faaliyetlerinin önemine dair açıklamalar yapan TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Demir-çelik sektörü hayatın her yerinde ve bundan vazgeçmemiz mümkün değil. Demir cevheri bakımından ülkemiz çok zengin değil ama bugüne kadar derin sondajlar çok fazla yapılmadı. Bunun için de arama faaliyetleri madenciliğin en önemli unsuru. Arama faaliyetlerinin yapılmaması veya kesintiye uğraması, ülkemizin ilerleyen yıllarda elde edeceği rezervleri tespit edememe durumuna yol açacaktır. Dolayısıyla bugün için olmasa dahi gelecek için rezervlerimizin tespit edilebiliyor olması lazım. Demir cevherleri bugüne kadar üst arama faaliyetleriyle yürütüldü ve derin sondajlar yapılmadı. Bundan sonra yapılması gereken derin sondajlarla demir madenimizi tespit etmek ve bu çalışmalara da devletin kurumlarının destek olması. Arama faaliyetleri diğer madencilik faaliyetlerinde olduğu gibi demir cevherinde de çok önemli” dedi.

“Madencilik faaliyeti dendiğinde insanların zihninde hep kazılmış alanlar beliriyor”

Madencilik faaliyetlerinin toplumun hassas olduğu konular arasında yer aldığını belirten Dinçer şunları söyledi: “Günümüzde yasalarımız, devletin denetimi ve sektörün bilinçlenmesiyle birlikte maden sahalarının rehabilitasyonuna çok önem veriliyor. Maden çıkarılan bölgelerin rehabilite edilerek çam ormanlarına veya zeytinliklere dönüştürüldüğünü görebiliyoruz. Bunu kamuoyuna anlatabilmek adına İMİB olarak çeşitli çalışmalar yürütüyoruz Madencilik faaliyeti dendiğinde insanların zihninde hep kazılmış alanlar beliriyor ama daha sonrasında buraların neye dönüştüğü konusunda bilgi eksikliği mevcut. Bundan dolayı da kamuoyunda ilk görülen görüntü üzerinden yorumlar yapılabiliyor.”

“Madenciliğin dolaylı yoldan 40 milyar dolar ihracat katkısı var”

Maden sektörü ihracat rakamlarının 2020 yılına göre yüzde 45 artış gösterdiğini de kaydeden Dinçer, maden sektörü iç piyasada yer alan diğer sanayilerin de ham maddesini sağladığı için, madenciliğin birçok sektörün ihracatına katkı verdiğine değinerek “Seramik, cam, kimya ve demir-çelik sektörleri de düşünüldüğünde madenciliğin dolaylı yoldan 40 milyar dolar ihracat katkısı var. Cevherlerin uç ürünlere dönüşmesi yönünde ülkemizde madenlere ciddi oranda ihtiyaç var. Bunun yanı sıra yeşil dönüşümün sağlanması noktasında da kritik madenlerin varlığı, döngü içerisinde ihtiyaçlarımızı karşılamaya fayda sağlıyor” açıklamasını yaptı.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.