İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

2020 yılı Son Çeyrekte Konut Satışları neden düştü, Yeni Yılda Konut Satışlarından ne bekleniyor?

Mithat GÜNEY

İnşaat Mühendisi – PMP

Emlak Medya

Türkiye genelinde 2020 yılı Son Çeyrekte Konut Satışları bir önceki yılın aynı aylarına göre düştü. Peki 2021 yılında Konut Satışlarından ne bekleniyor?

2020 yılı Son Çeyrekte Konut Satışları düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konut Satışı İstatistiklerine göre, Türkiye genelinde 2020 yılı Son Çeyrekte Konut Satışları bir önceki yılın aynı aylarına göre düştü. Peki, bunun başlıca nedenleri neler, 2021 yılında Konut Satışlarında nasıl bir seyir bekleniyor, birlikte bakalım;

Ekim ayı konut satışları 119 bin 574 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2020 yılı Ekim ayı konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 oranında düşerek, 119 bin 574 adet oldu.

Kasım ayı konut satışları 112 bin 483 oldu

Yine TÜİK’e göre 2020 yılı Kasım ayı konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 oranında azalarak, 112 bin 483 adette kaldı.

Kasım 2020 Konut satış rakamları

2020 Kasım ayında İpotekli konut satışları yüzde 44,3 oranında azaldı

Kasım ayında Türkiye geneli ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,3 oranında azalarak, 24 bin 450 adet oldu.

Kasım 2020 konut şatış sayısı

Diğer satış türlerinde 88 bin 33 konut el değiştirdi

2020 Kasım ayında diğer konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 oranında azalarak 88 bin 33 oldu.

Kasım 2020 satış şekline göre konut satışı

Konut satışlarında 36 bin 658 konut ilk defa satıldı

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı 2020 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25 azalarak 36 bin 658 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 32,6 oldu.

İkinci el konut satışları yüzde 15,2 azaldı

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları, 2020 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,2 azalarak, 75 bin 825 oldu.

2020 Kasım ayı satış durumuna göre konut satışı

Yabancıya konut satışı yüzde 24,4 arttı

Kasım ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,4 artarak 4 bin 962 oldu.

2020 Kasımda yabancılara yapılan konut satış sayıları

Peki, 2020 yılı Son Çeyrekte Konut Satışları neden düştü?

Mayıs sonunda koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan ekonomik durgunluğa son vermek, yerli üretimi desteklemek ve iç talebi canlandırmak amacıyla Kamu Bankaları 4 yeni Kredi Paketini hayata geçirdiler. Bunu özel bankalar ve Emlak Konut GYO da destekledi.

Nitekim düşük faizli konut kredisi, ihtiyacı olup da uzun zamandır konut alımı için fırsat kollayan vatandaşlar başta olmak üzere yatırımcılar tarafından olumlu karşılandı.

Bu durum sayesinde konut kredisinde tüm zamanların yıllık rekoru 2020 yılının ilk 6 ayında kırılarak, Haziran ve Temmuz ayları konut satışlarında peşpeşe rekorlar geldi.

Öte yandan, talebe bağlı olarak Temmuz ayından itibaren başta İstanbul olmak üzere sıfır ve ikinci el konut fiyatlarında da artışlar oldu.

Temmuz ayından itibaren düşük faizli ve uzun vadeli konut kredisi kampanyasının sona ermesiyle birlikte konut kredisi faizleri aşamalı olarak artmaya başladı.

Bir diğer önemli husus ise, döviz kurunda son dönemde yaşanan dalgalanmadır. Türk Lirası’nın Amerikan Doları ve Euro karşısında değer kaybetmesi, gayrimenkulün bir yatırım aracı olarak görülmesi düşüncesini zayıflattı.

Yılın ilk 3 çeyreğinde öncelikli satılık ev taleplerinin geçekleşmiş olmasının da etkisiyle, takip eden aylarda konut satışlarında bir gerileme yaşandı.

Nitekim TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde 2020 yılı son çeyrekte Konut Satışları şöyle seyretti;

  • Ekim ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 azalarak 119 bin 574 adette kaldı.
  • Kasım ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azalarak, 112 bin 483 adet oldu.

Aralık ayı konut satışlarına bakacak olursak;

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Piyasası Kurulu (PPK), yeni göreve gelen Naci Ağbal başkanlığında 19 Kasım tarihinde toplandı. Son toplantıda PPK’nun, politika faizini 475 puan artırarak yüzde 15’e çekmesiyle, bankalar konut kredisi faiz oranlarını güncellediler.

Bunun yanında pandemi yüzünden örgün öğretimin ertelenmesi, evden çalışma imkanlarının değerlendirilmesi ile birlikte, yaz tatili ve Kurban Bayramı için büyük şehirlerden kırsal kesimlere gidenlerin bir kısma henüz dönmediler. Bu durum lokal olarak o bölgelerdeki bahçeli ev satış ve kiralamalarında bir hareketlenme sağladı.

Yeni yılla birlikte tapu harçlarında TEFE-TÜFE’ye bağlı olarak oluşacak artıştan etkilenmemek için yatırımcılar, Aralık ayını değerlendirme yoluna gittiler.

Bunun yanında kurumlar, 2020 yılı gelir vergilendirmesinde avantajlı durumda kalma adına, gider kalemini yüksek tutma çabasındalar. Bu da başta konut olmak üzere, gayrimenkul yatırımlarında yılın son ayında olağan bir hareketliliğe sebep oldu.

Kentsel dönüşüm çerçevesindeki projeler başta olmak üzere, tamamlanan projelerin tapu devirlerinin bu sene içerisinde yapılma çabası da elbette Aralık ayı Konut Satışlarına olumlu yansımakta.

Ancak Aralık ayı konut satış rakamları ile ilgili gayrimenkul sektöründen edinilen gayriresmi verileri de dikkate alarak vardığımız tespite göre, 2020 yılı son çeyreğinde Konut Satışları önceki yıllara kıyasla düşük geçti.

2021 yılında Konut Satışları nasıl bir seyir izleyecek?

Geçmiş yıllara baktığımızda, Aralık ayında olağan gerekçelerle kısmen artan tapu devirleri nedeniyle yılın ilk çeyreği konut satışlarının durgun geçtiğini görüyoruz. Bu çerçevede baktığımızda olağan dışı bir gelişme olmadığı taktirde 2021 yılı için de aynı durumun geçerli olacağını söyleyebiliriz.

Bir başka konu da inşaat demiri ve hazır beton başta olmak üzere inşaat malzemelerindeki artışa bağlı olarak inşaat maliyetlerinin 2020 yılı başına göre ciddi artış göstermiş olmasıdır.

Bir yandan devam eden projelerindeki söz konusu maliyet artışlarını nasıl karşılayabileceklerini düşünen inşaat sektörü temsilcileri, diğer yandan da ellerindeki konut stoklarını eritebilme ve yeni projeleri başlatabilme arayışındalar.

Gelişmeleri yakından takip etmekteyiz ve sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz. Sonraki bültende görüşünceye dek, sağlıcakla kalın.

Kaynak; https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Konut-Satis-Istatistikleri-Kasim-2020-33886&dil=1

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.