İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Söğüt Altın Madeni’nde İlk Döküm 2022 Yılında

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki GÜBRETAŞ Maden Yatırımları’nın, Söğüt’te bulunan altın madeninin ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmaları sürüyor. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Maden Yatırımları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz, Söğüt Altın Madeni Projesi’nde çalışmaların tüm hızla sürdüğünü söyledi. Hem madencilik hem de tesis kurulumu faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Poyraz, “Tesisimiz tam kapasiteyle çalışmaya geçtiğinde burada yıllık 6 ile 7 ton civarında altın üretmeyi hedefliyoruz. İlk altın külçemizi 2022 sonunda dökeceğiz” dedi.

Poyraz, Bilecik’in Söğüt ilçesindeki maden sahasında 3.5 milyon onsluk altın rezervinin bulunduğu alanda inceleme yaptı ve maden sahasındaki ÇED raporu ile diğer çalışmaların devam ettiğini, bölgede üç fazlı bir çalışma yapılacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Orada tek bir maden yok. Hem oksitli hem de sülfürlü iki farklı maden türü var. Bu farklı maden türlerine yönelik iki farklı iç içe geçmiş kompleks bir yatırım yapacağız.” ifadesini kullandı.

450 Milyon Bir Yatırım Öngörülüyor

Söğüt-Eskişehir kara yolu üzerinde bulunan Sırhoca köyündeki GÜBRETAŞ’a ait altın madeni sahasında ilave yatırımlar gerçekleştireceklerini belirten Poyraz, 2022 yılı içinde maden işletme faaliyetleri ile birlikte ilk faz tesis kurulumu gerçekleştirileceklerini söyledi. 2022 yılının sonunda altın külçesini döküp Türk ekonomisine kazandırmak istediklerini anlatan ve madeni bir an önce işletmeye almak için çalıştıklarını vurgulayan Poyraz, “Şu anda makine ekipman ve siparişlerini verdiğimiz ilave bir yatırım yapıyoruz. Hedefimiz 2022 yılının sonunda ilk altını dökmek. Orada Türkiye ekonomisi açısından brüt yaklaşık 6 milyar dolara tekabül eden bir büyüklük var. Biz bu 6 milyar dolarlık değeri oradan çıkartmak için bu yıl, önümüzdeki yıl ve 2023 yılı içinde toplamda 450 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin Altın Üretimine Yüzde 15 Katkı

“GÜBRETAŞ Maden Yatırımları olarak da bundan sonraki dönemlerde Söğüt ve dışındaki diğer sahalarda da inşallah çalışmalara gireceğiz.” değerlendirmesinde bulunana Poyraz, sahadan çıkarılacak altının miktarına ilişkin olarak da şunları kaydetti: “Burada birinci, ikinci ve üçüncü fazdaki yatırımlarımızı tamamlayıp tam kapasite çalışmaya başladığımızda şu anki planlamamız yıllık 6 ile 7 ton civarında bir üretim kapasitesi hedefleniyor. Türkiye’de 2020 yılı rakamlarıyla yıllık 42 ton civarında altın üretimi olduğunu düşünürsek o zaman biz bu 42 tona sadece buradaki çalışmalarımızla yüzde 15 oranında katkı sağlamış olacağız.” dedi.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.