İnşaat Tedarik Dergisi

İnşaat – Yatırım – Proje – Ulaştırma – Mimarlık – Enerji – Maden – Şantiye

Avrupa’nın En Büyüğünde Enerji Üretimi Başladı

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Dicle Nehri üzerinde yapılan ve silindirle sıkıştırılmış beton tipine göre Türkiye ve Avrupa’nın en büyük barajı olan Çetin Barajı’nın enerji üretimine başladığını ifade ederek, barajın milli ekonomiye yıllık 500 milyon lira katkı sağlanacağını söyledi.

Siirt’in Şirvan ve Pervari ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santralinin temelden 165 metre gövde yükseklikte inşa edildiğini belirten Bakan Pakdemirli “Kendi kategorisinde Türkiye ve Avrupa’nın en büyük barajı olan Çetin Barajı’nın maksimum işletme kotunda, 615 milyon metreküp su depolanacak, 37 kilometre uzunluğunda ve 12 kilometre alanında bir gölalanı oluşacak” dedi.

Yılda 1 Milyar 175 Milyon Kwh Enerji Üretilecek
Barajın üç büyük ve bir küçük olmak üzere 4 türbin ile toplamda 420 MW kurulu güce sahip olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli “Baraj ile yılda 1 milyar 175 milyon kWh enerji üretilecek ve milli ekonomiye yılda yaklaşık 500 milyon TL katkı sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

Enerji Kaynaklı Dış Ticaret Açığına Olumlu Yönde Etki
Projede bir küçük ünite ve bir büyük ünitenin devreye girdiğini ve elektrik üretimine başladığını açıklayan Pakdemirli “Yerli ve yenilenebilir enerjinin payının artırılması bakımından son derece önemli olan bu barajın tamamlanarak milli ekonomiye katkı verir duruma gelmesi, ülkemizdeki enerji kaynaklı dış ticaret açığına olumlu yönde etki yapacak” açıklamasında bulundu.

Çetin Barajı Ve HES Hizmete Başladı
Limak Şirketler Grubu’nun 600 milyon dolar yatırımla inşaatını tamamladığı ve silindirle sıkıştırılmış beton (RCC) tipine göre Avrupa’nın en büyük barajı olan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), 5 Temmuz’da açıldı. İnşaatı 2,5 yılda tamamlanan Çetin Barajı ve HES’in açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yöntemiyle katıldı. Limak Şirketler Grubu tarafından Siirt’in Şirvan ve Pervari ilçe sınırları içerisinde inşa edilen Çetin Barajı ve HES, 420 megavat kapasitesiyle Avrupa’nın RCC tipinde en büyük barajı olma özelliğini taşıyor. Söz konusu barajın RCC gövdesi 165 metre yüksekliğinde, gövde hacmi ise 4,8 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor. Toplamda 600 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen Çetin Barajı ve HES, tam kapasite elektrik üretimine başlamasının ardından yıllık ortalama 1,5 milyar kilovatsaat elektrik üretirken Türkiye ekonomisine yıllık 100 milyon dolar katkı yapacak.

Çetin HES’te Türbin Jeneratör Ana Montajı Başladı
Siirt’te kurulan 420 MW kapasiteli Çetin HES’in 134.2 MW’lik iki türbini ile 17.2 MW’ilk türbini devreye alındı. 134.2’lik son türbin yakında üretime geçecek. Siirt’te Botan Çayı üzerinde inşa edilen Çetin Barajı ve HES projemizde yapım faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak elektromekanik teçhizat montajında önemli bir aşama gerçekleştirildi. Türbin Alt Ringinin montaj işleminin tamamlanmasının ardından türbin-jeneratör ana montaj faaliyetlerine başlanıldı. Kısa sürede tamamlanacak olan işlemin hemen ardından Türbin de-şarj Ringi de montajı yapılarak Çetin HES projesinde önemli bir viraj daha alındı. 517,1 MWe kurulu güce ve yıllık 1 milyar 208 milyon kWh elektrik üretim kapasitesine sahip olacak Çetin Barajı’nda üretilecek enerji ile yaklaşık olarak 400 bin nüfusa sahip bir şehrin tüm elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanacak.

DSİ’nin Devam Eden Projelerinden Bazıları
Ilısu Prof.Dr. Veysel Eroğlu Barajı enerji üretimine başladı

Başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nda önemli bir eşik daha aşıldı. İlk ünitenin devreye alınmasıyla üretime başlanan barajın 2. ünitesinde de elektrik üretimine başlandı. Türkiye’nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı’nın ilk elektrik üretim ünitesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle iştirak ettiği, Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin ise bizzat barajdan katılım sağladığı törenle hizmete alınmıştı.

Ekonomiye Yıllık 412 Milyon Dolar Katkı Sağlanacak
1.200 MW kurulu gücü ve yılda üreteceği yaklaşık 4 milyar 120 milyon kWh enerji ile kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra ülkemizin dördüncü büyük barajı konumunda olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nın tüm ünitelerinin devreye girmesiyle sadece enerji üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sağlanacak. Bu üretim rakamıyla 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilecek.

2.Ünite Devrede
Bu kapsamda kademeli olarak hizmete alınan barajın 400 MW Kurulu güce sahip olan 2. Ünitesi devreye alındı. 3. ve 4. ünitelerin test çalışmaları ise devam ediyor. 3. ünitenin Temmuz ayının ilk yarısında devreye alınması planlanıyor.

18 Milyar Lira Yatırım Bedeline Sahip
Önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde, dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer alan baraj, temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 1.820 metre kret uzunluğuna sahip bulunuyor. Ilısu projesi baraj, yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve diğer inşaatlar ile beraber yaklaşık 18 milyar liraya mal oldu.

Kütahya Tavşanlı Kozluca Barajı’nda Çalışmalar Devam Ediyor
DSİ Kütahya iline yaptığı yatırımlarla bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. Çalışmaları devam eden Kütahya Tavşanlı Kozluca Barajının tamamlanması ile barajda depolanacak su ile 2.340 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak. Baraj inşaatında ulaşım yolları, dipsavak kazıları, beton imalatları, dolusavak kazı imalatları ve cebri boru kaynak işleri tamamlanmış olup baraj gövdesinde kazı çalışmaları ve Dolusavak betonarme imalatları devam etmektedir. 32 metre yüksekliğe ve 700.000 m3 su depolama kapasitesine sahip olan Kütahya Tavşanlı Kozluca Barajının tamamlanması ile 2020 birim fiyatları ile dekar başına 1.148 TL gelir artışı ve ülke ekonomisine yıllık 3.077.000 TL katkı sağlanması hedefleniyor.

Trabzon İçme Suyu İsale Hattı ile şehir merkezine yıllık 73 milyon m³ içme suyu verilecek
Trabzon’un içme suyu ihtiyacını 2050 yılına kadar karşılayacak olan İçme suyu İsale Hattı inşaatı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İçme suyu kaynağı Atasu Barajı olan “Trabzon İçme Suyu İsale Hattı inşaatı”, tüm hızıyla devam ediyor. İş kapsamında, 14 adet yeni depo, 7 adet yeni terfi merkezi imalatı yapılacak olup, 15 adet depo ve 3 adet terfi merkezinin de iyileştirmesi yapılacak. 91,5 km uzunluğunda olan isale hattında bugüne kadar, yaklaşık olarak 85,5 km isale hattı, 8 adet depo ve 5 adet yeni terfi merkezinin betonarme imalatı tamamlandı.% 82 fiziki gerçekleşmenin sağlandığı işin 2021 yılında tamamlanarak, hizmete açılması hedefleniyor. Söz konusu projenin tamamlaması ile Trabzon şehir merkezine yıllık 73 milyon m3 içmesuyu verilecek. 14.02.2017 tarihinde ihalesi yapılan söz konusu iş için 23 firma teklif vermişti ve 9.860.000,00 TL bedel ile Alte İnşaat + Bülbüller İnşaat konsorsiyumu ile sözleşme imzalanmıştı.

Amasya-Merkez Duruca Barajı’nda Sona yaklaşıldı
Amasya-Merkez Duruca Barajı inşaatında çalışmalar devam ediyor. Barajın temelden yüksekliği 43 metre olup 480.000 m3 su biriktirme hacmine sahiptir. Barajda depolanacak su ile Amasya İli Merkez ilçeye bağlı Duruca ve Boğazköye ait 1.100 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak.

Duruca Barajı’nda %90 Fiziki Gerçekleşme Seviyesine Ulaşıldı
Projenin tamamlanması ile birlikte 2020 birim fiyatları ile dekar başına 1.840 TL gelir artışı, ülke ekonomisine yıllık 1.700.000 TL katkı ve yaklaşık 60 kişiye istihdam alanı sağlanması hedefleniyor. Projede, gövde dolgusu tamamlanmış olup, dolusavak, sol sahil, kret ulaşım yolu, enerji nakil hattı ve vana odası yapılmıştır. İletim hattı ve regülatör bitirilmek üzeredir. Fiziki gerçekleşme %90 seviyesine ulaştı.

Sakalıkesik Ovası Sulaması İnşaatında Çalışmalar Hızla Devam Ediyor
Sakalıkesik Ovasında bulunan ve 114 bin 80 dekarlık zirai arazinin modern borulu sistemle sulanmasını sağlayacak olan; “Sakalıkesik Ovası Sulaması” inşaatında çalışmalar hızla devam etmektedir. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Sakalıkesik Ovasında bulunan 114 bin 80 dekarlık tarım arazisinde modern borulu sistem ile sulama yapılacaktır. Sulama projesinin tamamlanması ile birlikte dekar başına 600 TL gelir artışı, ülke ekonomisine yıllık 68 Milyon 448 Bin TL katkı ve 3 bin 422 kişiye de istihdam alanı sağlanması hedefleniyor. İş kapsamında toplam boru hattı uzunluğu 5 bin metre CTP boru 20 bin metre HDP boru bin adet şebeke üzeri sanat yapısının bitirilmesi hedeflenmektedir.

Samsun 19 Mayıs Barajı’nın Kesin Kabulü Yapıldı
“Samsun 19 Mayıs Barajı İnşaatı” işinin kesin kabulü, DSİ 7. Bölge Müdür Yardımcısı Serkan Kaman ve Kabul Heyeti tarafından gerçekleştirilmiştir. Kabul Heyetinde Barajlar ve HES Şb. Müd. Yıldıray İyi, İşletme ve Bakım Şube Müdürü Selçuk Gül, Jeoteknik Hiz. ve Yas Şube Müdürü Murtaza Çalışkan, Emlak ve Kam. Şube Müdürü Erdoğan Çelebİ, Elektromek. Teç Şb. Müdürü Hasan Genç, Makine Mühendisleri Mehmet Meydan ve Ahmet Ekiz, DSİ 71. Şube Müdürlüğü’nden İnşaat Mühendisleri Ali Rıza Boğuşlu, Cihat Yener ve Erdem Eser yer almıştır.
Temelden yüksekliği 89,75 m olan, sulama ve içmesuyu amaçlı 19 Mayıs Barajı ile 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri ile 69 mahallenin içmesuyu ihtiyacını karşılanacak ve 76.930 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır.

Konya Ovası Sulama Projesi Kapsamında KOS 1,2,3’ün 72 650 Dekarlık Kısmı Hizmete Alınıyor…
KOS 1,2,3’ün muhtevasında yer aldığı Konya Ovası Projesi (KOP), Güneydoğu Anadolu Projesinden sonra ülkemizin en büyük 2. entegre sulama projesidir. KOS 1,2,3; Konya Ovası Projesi’nin en büyük ve geniş sulama projesi olan Konya Çumra Projesi kapsamında yer almaktadır. Konya-Çumra Projesinin 3. Merhalesinde yer alan KOS 1,2,3; Mavi Regülatörden gelen ve Apa-Hotamış İletim Kanalı’nın (AHİ) 33. kilometresine inşa edilen su alma yapısından aldığı suyu toprakla buluşturmuştur. İnşası tamamlanan 72 bin 650 dekarlık KOS 1,2,3 sulamasıyla Çumra, İçeriçumra, Doğanlı, Dineksaray, Alibeyhüyüğü arazileri sulanacaktır. Konya-Çumra 3. merhale projesi ile Yukarı Göksu Havzası’nın Akdeniz’e boşalan sularının yıllık 414 Milyon metreküpü inşa edilecek olan üç adet baraj ve Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzasına aktarılacaktır. Bu su ile hem Konya Ovası’nın yeraltı suyu desteklenecek hem de nihai sulama alanı olan 2 milyon 234 bin 100 dekarlık tarım alanının sulama suyu desteklenecektir. Bağbaşı Barajı 2015 yılında işletmey açılmış olup, burada depolanan sular, mavi tünel vasıtasıyla 602 milyon m3 sulamaya, 160 milyon m3 su da içme suyuna olmak üzere toplam 762 milyon metreküp su, Konya Kapalı Havzasına aktarılmıştır. Sulamaya verilen 602 milyon metreküp su ile 1 milyon 480 bin dekar alan sulanarak ekonomiye 2,5 milyar TL katkı sağlanmıştır. Konya-Çumra 3. merhale projesinin en önemli ayağını 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel oluşturmaktadır. 2015 yılında hizmete alınan Mavi Tünel Projesi, Urfa tünellerinden sonra ülkemizin ikinci büyük sulama tüneli konumunda bulunmaktadır. Konya’nın Mavi Rüyası olarak bilinen Mavi Tünel, 17 kilometre uzunluğunda ve 4,2 metre çapında dev bir tüneldir. Bu dev tünelden saniyede 36 metreküp su Konya Ovası’na akmaktadır.

Batman Sağ Sahil Sulaması 2. Kısım inşaatında çalışmalar devam ediyor
Silvan ve Bismil Ovası’nda bulunan 118 bin dekarlık zirai arazinin modern borulu sistemle sulanmasını sağlayacak olan; “Batman Sağ Sahil Sulaması 2. Kısım” inşaatında çalışmalar hızla devam ediyor. İş kapsamında bugüne kadar 137 bin metre boru döşendi. Borulu şebeke sanat yapısı olarak 360 adet sanat yapısı yapıldı. Şebeke hatlarında kalan borular döşenerek işin 2021 yılı sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Silvan ve Bismil Ovası’nda yapılacak sulu tarım ile birlikte ülke ekonomisine yıllık 77 milyon TL katkı ve 15.400 kişiye de istihdam alanı sağlanacak.

Afyonkarahisar Çobanlar Seyitler Sulaması Yenileme İnşaatı Devam Ediyor
Çobanlar Seyitler Ovasında bulunan 31 bin 150 dekarlık zirai arazinin modern borulu sistemle sulanmasını sağlayacak olan; “Çobanlar Seyitler Sulaması Yenileme” inşaatında çalışmalar hızla devam ediyor. İş kapsamında 250 hektar pilot bölümde parsel ortak iletim hattı ve parsel
başı sanat yapıları tamamlandı. Uzaktan kontrollü radyo frekans otomasyon sistemi ve basınç problemi olan hatlarda In-Line pompa imalatları devam etmektedir. Ana Boru Hattı KM:8+500 de bulunan hat kapsama vanasına kadar (Toplamda 1.350 ha = 250 ha Parsel Ortak İletim Hatlı + 1.100 ha Normal Sulama) tüm çelik boru ve HDPE boru imalatları tamamlandı. Sanat yapısı imalatları da tamamlanmış olup sanat yapısı mekanik aksamlara ait çalışmalar devam etmektedir. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Çobanlar Seyitler Ovasında bulunan 31 bin 150 dekarlık tarım arazisinde modern borulu sistem ile sulama sağlanacak. Yapılacak sulu tarım ile birlikte dekar başına 884 TL gelir artışı, ülke ekonomisine yıllık 27 milyon 537 bin TL katkı ve 2 bin 804 kişiye de istihdam alanı sağlanması hedefleniyor.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.